Холандци помагат на деца в неравностойно положение в Стара Загора

STZAGORA.NET

Зам.-кметът на Стара Загора Йордан Николов проведе среща с Ринтс Бойтен – председател на холандската фондация „Help Tabitha” (вторият отдясно на снимката) и Албена Матова от фондация Тавита България.

През последните четири години фондация Тавита България и нейни дарители от Холандия са осигурили над 130 000 евро за подобряването на условията за живот в ДДЛРГ ”Теофано Попова” в Стара Загора. „Ремонтирахме и обособихме пространства за настаняване от семеен тип, съгласно изискванията на МТСП, ДАЗД и на стратегията на общината. Сега децата се радват на прекрасна среда за живот и учене. Всяка година доброволци от Холандия посещават дома за да довършат ремонтите и да прекарат време с децата, което допринася за тяхната по-добра социализацията. Благодарение на доброто сътрудничество, което установихме с община Стара Загора в началото на 2009 г., домът «Т.Попова» се превърна от руина в истински дом за деца, лишени от родителски грижи, сподели по време на срещата Р. Бойтен.

Зам.-кметът Йордан Николов увери гостите, че община Стара Загора следва статегията на правителството в областта на социалната помощ, а начинът, по който се провежда социалната политика за хората с неравностойно положение, напълно отговаря на дейността на фондацията.

От името на кмета Живко Тодоров той изрази надежда, че ползотворното сътрудничество на Тавита България с община Стара Загора ще продължи за благото на децата в неравностойно положение.

От фондацията, която е дарила и хуманитарни помощи, хранителни продукти, оборудване и т.н., изразиха намерение да продължат да оказват помощ на дома. «През лятото на 2012 г. ще довършим ремонта на първия етаж и ще ремонтираме кухнята съгласно предписанията на ОДБХ-Стара Загора. Планираме младежки междукултурен обмен на холандски доброволци по Програмата „Младежта в действие”, увери Албена Матова от Тавита България. Доброволците възнамеряват да съсредоточат усилията си и върху образователната и професионалната подготовка на децата, за да станат конкурентоспособни на пазара на труда и да придобият умения за живот.

На срещата присъстваха д-р Антония Тодорова – началник отдел “Здравеопазване и социални дейности” и Рилка Иванова, директор на Дом «Т. Попова»*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн