Млади фолклорни таланти мериха сили в Стара Загора

STZAGORA.NET

В продължение на три дни млади таланти от цяла България се надпяваха, надсвирваха и надиграваха на три сцени в Стара Загора, която бе домакин на 12-то издание на Международния фолклорен конкурс „Орфеево изворче”.

Голямата на града на кмета на Стара Загора Живко Тодоров – синтезатор „Ямаха”, спечели Фолклорен ансамбъл „Шарено герданче” при младежкия дом в Търговище, с ръководители Анджела и Светла Стоименови.

“Община Стара Загора е доволна, че наградата отпътува за Търговище, децата са дошли толкова отдалеч. Запазваме си правото да организираме концерт на всички, които досега са печелили синтезатор, защото те вече станаха осем”, заяви Диана Атанасова, която приветства лауреатите от името на старозагорския градоначалник. “Общо 20 награди са печелили досега децата от ансамбъла по време на конкурса “Орфеево изворче”, това ни мотивира още повече”, споделиха ръководителите на “Шарено герданче”.

Близо 2500 момичета и момчета от цялата страна веселиха старозагорци в продължение на три дни. В конкурса участва и Студиа за народни песни и танци „Сударушка” от Краснодар, в която се обучават 40 деца на възраст от 8 до 12 години.

В истинска атракция по време на конкурсната програма се превърна Теодор Докторов от Варна, който свири на инструмент, специално изработен за световноизвестния български виртуоз на кавала Теодоси Спасов. Той бил изработен от живеещия в САЩ майстор Радослав Преславов. Теодоси Спасов не успял да го заплати навреме и така малчуганът го получил за рождения си ден от родителите си.

Организатори на фестивала са община Стара Загора и Музикално-фолклорният съюз “Орфеево изворче”.
*

споделяне на връзка

1 коментар on “Млади фолклорни таланти мериха сили в Стара Загора”

  • Р. Докторова wrote on 31 март, 2012, 8:44

    Уважаеми автори на статията, моля не пишете непроверени истории за сина ми – Теодор Докторов. Да, вярно е, че той свири на кавал, изработен за г-н Спасов, но след молба от моя страна, ни беше преотстъпен от неговия производител срещу скромна сума.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн