Два факултета на Тракийския университет са първенци в рейтинговата класация

STZAGORA.NET

Проф.Иван Въшин

“Две първи и едно второ място са радващите резултати от обявения рейтинг на специалностите в 51 висши училища в страната – каза за медията ни проф. Иван Въшин, зам.-ректор по учебната част в Тракийския университет. – За втора година специалностите “Животновъдство” и “Ветеринарна медицина” получиха по 51 точки и са първенци, както и Педагогическият факултет, който е втори, веднага след столичната институция. Като се има предвид, че Стопанският факултет е едва на няколко години, класирането му на 10-та позиция е добро място сред конкуренцията от 17 специализирани институти. За съжаление Медицинският факултет отново е на последно място, но има по-висок рейтинг в сравнение с миналата година.”

Засега не е посочена класацията на университетите като цяло, но според регламента за първите и вторите места, ще се получи допълнително финансиране до 25%.

Наскоро приключи акредитацията на университета като цяло, но не са готови и огласени резултатите от нея. “Определено смятам, че Тракийският университет стои много добре в националното пространство”, категоричен е проф. Въшин.

Припомняме, че темата с рейтингите на университетите в България стана много актуална, след като миналата седмица от Световната банка се произнесоха за рецудирането на броят им.

Рейтинговата система използва 49 различни индикатори, по които могат да се правят сравнения между висшите училища. Те са формирани на базата на статистически данни и резултати от социологически проучвания. Индикаторите са разделени в 6 групи: Учебен процес; Научни изследвания; Учебна среда; Социално-битови и административни услуги; Престиж; Реализация и връзка с пазара на труда.

В класациите крайната оценка за всяко висше училище е представена като резултат по скала от 0 до 100.

Росица АЛЕКСАНДРОВА
*vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн