Три дни Стара Загора е домакин на конкурса „Орфеево изворче”

STZAGORA.NET

Близо 2500 певци, инструменталисти и танцьори от всички фолклорни области на страната ще омайват многобройната публика в Стара Загора, която е домакин на Националния детски фолклорен конкурс „Орфеево изворче” с международно участие, в следващите три дни.

Община Стара Загора е съорганизатор на проявата заедно с Министерството на образованието и науката и Националния музикално-фолклорен съюз „Орфеево изворче”, с почетен председател Никола Гигов.

„Който иска да види утрешния ден на България и как се ражда тя, да дойде през тези три дни в Стара Загора, която отвори ръце за бъдното”, обърна се той към присъстващите на откриването в залата на Драматичен театър „Гео Милев”.

От името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров участниците приветства Диана Атанасова от отдел „Култура”, която ги увери, че те са „непреходните човешки ценности, които ще пренесат силата и красотата на българския дух”. Тя им пожела успешно представяне до неделя, когато в 10.00 ч. на сцената на ДТ ”Г. Милев” кметът Живко Тодоров ще поднесе Голямата награда на един от победителите в конкурсната програма.

Тази година рекорден брой участници от цялата страна ще се изявят в рамките на три дни, на различни сцени, в няколко категории и шест възрастови групи. Председател на 24-членното жури е проф. д-р Пламен Арабов, а всъстава му са включени хабилитирани лица от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство /АМТИИ/ в Пловдив, музикални и вокални педагози, фолклористи, народни изпълнители и др.

На 24 март, събота, конкурсът продължава от 9.00 часа, като в 11.00 ч. изявите ще продължат на откритата сцена на изпълнителите в парк „Пети октомври”.
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн