Няма да остане неприето дете в детска градина

Иванка Сотирова

STZAGORA.NET
В Община Стара Загора децата, родени през 2009 г., които ще навършат 3 годинки и им предстои да тръгнат на детска градина, са 1800, с 400 повече от предходната 2011 г. До края на март е срокът за приемане на молби за настаняване в детските заведения, когато ще излязат резултатите.

“Ще събера всички директори на детските градини и ще направя максимално необходимото, за да няма деца и родители с неудовлетворени желания – уточни за медията ни зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова. – Имаме готовност за разкриване на нови групи в специализираните заведения. В някои ситуации може би ще се наложи да не бъдат удовлетворени първите желания на родителите, но няма да остане неприето дете в детска градина.

Предстои в Информационния център на първия етаж на Общината да сложим кутия за жалби и сигнали. Родителите, които имат оплаквания по отношение на организацията и реда на приемане на децата и други проблеми в детските заведения, както и предложения и препоръки, могат да сигнализират. Поръчала съм да огласят информацията в детските ясли и детските градини и по този начин да имаме обратна информация къде какво се случва.”

По информация на г-жа Сотирова, въпреки уточнения Правилник, подписан от кмета Живко Тодоров, продължават сигнали и оплаквания на родители за прекалено настойчиви искания за пари от учителките в детските градини, което е недопустимо.

“Детските градини имат добри бюджети. След като разгледахме техните възможности и преходни остатъци в предходната 2011 г., стана ясно, че много от градините си позволяват закупуване на апаратура, която не е от първа необходимост, като например климатици, компютри и пр. Средствата биха могли да бъдат насочвани в изграждането на повече детски площадки, набавяне на играчки и повече консумативи, а не непрекъснато искане от родителите за закупуване на почистващи препарати, тоалетна хартия, мокри кърпички и пр. Тази практика трябва веднъж завинаги да се преустанови”, ядосва се зам.-кметът.

Според указанията, добре е да се провеждат различни кампании, за да се усеща родителят причастен към заведението, в което расте и се учи детето му, но не може всяка седмица да се иска да носи четири ролки тоалетна хартия и две шишета кислол.

На вниманието на общинското ръководство стои въпросът за посещаемостта на децата през летните месеци, в т.ч. и от подготвителните групи. По програма обучителният период на децата от последната група приключва около 24 май. Независимо от това, бъдещите първокласници, чиито родители нямат възможност да ги гледат през лятото, ще останат в детските градини до началото на новата учебна година. Същото се отнася за всички деца, които са възпитаници на детските градини в Община Стара Загора.

“По същия начин ще се опитаме да бъдем полезни на родителите, чиито деца се отглеждат в детските ясли – уточни г-жа Сотирова. – Набирането на децата в нулевата група не е необходимо да става чак на есен, след изписване на порасналите. Ще търсим регулативни механизми, за да могат мъниците да бъдат записвани през летния период, когато е най-подходящото време да се адаптират психологически и здравословно.”

Росица ПОПОВА
*

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн