Документът за собственост на мюфтийството за Ески джамия не се четял

STZAGORA.NET

Съдът даде срок до 23 март т.г. да представят оригинала на нотариалния акт или четливо копие

Хасковското мюфтийство изчака държавата да направи основен ремонт на Ески джамия (на снимката - момент от откриването й през лятото), и тогава си я поиска.

Окръжен съд – Стара Загора, е удължил с две седмици срока, в който Хасковското мюфтийство трябва да представи нужните документи към исковата си молба, с която претендира, че е собственик на Ески джамия в Стара Загора, съобщи за медията ни говорителят на съда Татяна Гьонева.

Исковата молба е оставена без движение заради непълнотата на документацията, приложена към нея. На 28 февруари т.г. съдия Пламен Златев е дал 7-дневен срок за отстраняване на нередностите, а именно: да се впише исковата молба в службата по вписвания, да се представи оригиналът или четливо копие на нотариалния акт за собственост под No 89 от 1911 г. по дело No 99, който притежава мюфтийството. Сред документите към исковата молба липсвала и регистрация на мюфтийството като юридическо лице според изискванията на Закона за вероизповеданията, допълни Гьонева.

На 12 март т.г. е пристигнала молба от Хасковското мюфтийство за удължаване на срока с един месец. Още на същата дата съдия Пламен Златев е дал разрешение за удължаване на срока с две седмици, а не с цял месец. До 23 март включително мюфтийството трябва да представи всички необходими документи, за да бъде задвижена молбата им.

Претенциите си към собствеността на Ески джамия Хасковското мюфтийство заяви през м.март 2011 г. и според адвоката им исковата молба е била депозирана в Районен съд – Стара Загора, преди да започне преустройството на Ески джамия в Музей на религиите. С документ за собственост от началото на миналия век то оспорва в съда акта за държавна собственост, издаден преди три години от Областната управа в Стара Загора. Впоследствие исковата молба е изпратена на Окръжния съд.

Припомняме, че реставрирането на Ески джамия и превръщането й в Музей на религиите бе осъществено по проект, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” на стойност 2 милиона и 400 хиляди лева. На 16 септември м.г. премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов откриха реставрирания Музей на религиите. Тогава обаче никой не подозираше, че мюфтийството е подало искова молба са собствеността на Ески джамия.

Жанета ДЕЯНОВА
*vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн