Птица феникс ще украсява площада на Стара Загора

STZAGORA.NET
Птицата феникс на скулптора Красимир Зарков да се извисява на площада на Стара Загора, реши жури под председателството на проф. Валентин Старчев – уточни за медията ни проф. Цанко Яблански. – Другите участници са Стефан Димитров от отдел “Култура, туризъм и религии” и главният архитект Иван Кирчев на Община Стара Загора; проф. Цанко Яблански и Жоро Добрев от Ротари клуб; доц. д-р Марин Добрев – изкуствовед, директор на Градската художествена галерия, и д-р Ани Златева – скулптор от Дружеството на художниците.

До определения срок от ротарианците са представени три анонимни творби. След отваряне на пликовете се класира безапелационно Nо 1 – пластиката на Красимир Зарков.

Птицата феникс е представена в модернистичен вид върху триметров пиедестал, а птицата е с размер около метър и половина. Пластиката ще бъде изпълнена от бронз, а пилонът – от бетон, облицован от същите камъни, какъвто е фонтанът.

Цялата композиция ще бъде монтирана вътре във фонтана. Предвижда се водата, която ще облива монумента, да бъде с трептения. Заедно с това ще се монтират различни светлини.

“Ние сме минали през всички общински инстанции, включително и от кмета Живко Тодоров, и сме получили съгласието им за поставяне на пластиката – каза проф. Яблански в качеството на президент на Ротари клуба. – Според главния архитект в ситуационния план на площада има позиция за пластично тяло във фонтана.”

Следващите стъпки са стартиране на изпълнението на проекта. Авторът Красимир Зарков има право и възможност да наеме архитект, инженер и пр., като всичко е за сметка на възложителя – Ротари клуб.

Намерението е до края на ротарианската година, който е до 30 юни, монументът да бъде изграден. Официалното му откриване ще бъде част от тържествата, посветени на 135-годишнината от боевете за Стара Загора.

Росица РАНЧЕВА
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн