Яйцата “чукнаха” 40 ст. и нагоре

STZAGORA.NET
Медията ни не знае дали кокошките в Старозагорско вече са станали щастливи, но новата цена на яйцата направи нещастни всички техни потребители. Репортерската ни проверка, извършена вчера по кварталните супермаркети на Стара Загора, установи, че цената на едно яйце почва от 38 ст. и стига до 45 ст. А само преди броени дни тя беше между 24 и 28 ст. за най-едрите екземпляри.

“Още преди десетина дни ни доставиха яйца по 30 ст. бройката. От вчера (б.р. – 28 февруари) вече са с нова цена”, коментираха магазинери. Разфасовките са по 6 и по 10 броя в кутия.

В магазин “Самара 98″ дори не са сварили да сложат ново обозначение, а просто са задраскали старата цена, актуализирайки я с новата. “В понеделник и вторник цената на опаковка от 6 броя беше по 1.40 лв. В сряда обаче цената вече е 2.22 лв. за 6 яйца”, обясни управителката на магазина Валя Матева.

Малко по-евтини са яйцата, продавани директно от производители, показа още репортерската ни проверка. При тях увеличението е от 28 на 30 ст. за размер M и L.

“Според мен причината за поскъпването е задължението на производителите да отглеждат кокошките подово или в уширени клетки. Тези, които не успяха навреме, затвориха или дават продукцията си за преработка. Търсенето на пресни яйца е голямо, не всички смогват да отговорят на пазарните изисквания”, каза Диана Нанева, собственик на птицеферма “Коко”. Тя отказа обаче да каже на каква цена доставя яйца в старозагорските магазини.

Обърнахме се за коментар и към д-р Йовчо Йорданов, собственик на фирма “Евровърхът”. Той уточни, че не произвежда яйца за консумация, а само за разплод. Той беше категоричен, че след покачването цените на фуражите, на всички суровини и на горивата в последно време, съвсем логично е да се стигне и до повишаване на цените на яйцата.

“Съвсем ясно е за всички нас, че не е възможно кокошките изведнъж да са станали толкова щастливи”, добави докторът.

Ива ИВАНОВА
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн