Близо 400 0000 лв. неизплатени заплати установиха трудовите инспектори

STZAGORA.NET
Най-често сигналите за нарушения, които постъпват при нас, са за забавени или неизплатени заплати, съобщи Йордан Йорданов, началник-отдел “Административно, информационно и правно обслужване” в Oбластната инспекция по труда. През февруари инспекторите са направили общо 189 проверки, от които 44 по сигнал на граждани.

Общата сума на установените неплатени възнаграждения е 395 199 лева, а след намесата на инспекторите са изплатени 44 401 лева. “Прави впечатление, че този път имаме установени 10 случая на неизпълнени предписания от предишни проверки, обикновено са по 2-3. Повечето са за неплатени заплати, налагали сме санкции на работодателите, но очевидно имат големи затруднения. Трябва да отбележим, че с последните промени в Кодекса на труда това нарушение вече има по-голяма тежест и глобите са от 1500 до 15 000 лева. Досега не сме налагали максималната глоба, но до 6 хиляди лева сме глобявали. Целта ни не е да накараме една фирма, особено ако е по-малка, да фалира, налагайки тези високи глоби, по-добрият вариант е и работниците да си получат парите, и работодателят да не търпи големи загуби и да бъде изправен пред невъзможност да работи. Той припомни, че ако работодателят изплати задълженията си до влизането в сила на наказателното постановление, санкцията е от 100 до 300 лева.

За да избегнат корупционния натиск от страна на нарушителите, 77 от проверките са с участието на повече от един инспектор. В 9 проверки са участвали представители на Главна дирекция “Инспекция по труда”, 20 са съвместни с НАП, 1 – с НОИ, 2 – с МВР.

Общият брой на установените нарушения е 1109. Повечето са по Закона за здравословни и безопасни условия на труд – 686, а по трудови правоотношения са 423. И през тази година тежестта ще пада върху пропуските по трудовото законодателство, защото те са по-тежки и с по-сериозни последици както за работника, така и за работодателя, каза инспектор Йорданов. В момента тече тематична проверка в предприятията с опасно производство.

Таня ИВАНОВА
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн