Община Стара Загора е домакин на изложба, посветена на Националния празник

STZAGORA.NET

Изложба на експонати от Регионалния исторически музей и предмети от частни колекции на членове на Регионален клуб „Традиция” бе открита във фоайето на Община Стара Загора от зам.-кмета Иванка Сотирова. Изложбата представя пушки, револвери, хладно оръжие и наградни знаци от периода на Възраждането и Руско-турската освободителна война (1856-1900 г.)

„Изключително сме доволни, че в навечерието на Националния празник на България Община Стара Загора е домакин на изложба, която дава възможност да се докоснем до реални предмети от нашата история”, каза зам.-кметът Сотирова, която откри изложбата заедно със зам.-председателя на клуб „Традиция” Михал Танев.

Изложбата, станала традиция през годините, е свързана с отбелязването на Националния празник 3 март и включва близо 300 експоната – оръжия на руските войни, българските опълченци и на турската армия, както и ордени, медали и други военни знаци и аксесоари.

Това са истински оръжия, с които е воювано при Шипка. Те са участвали в Руско-турската освободителна война и боевете край Стара Загора, обясниха членовете на клуб “Традиция”. Могат да се видят и автентични снимки и карти. Специалистите от Регионалния исторически музей тази година са подготвили специални маршрути, по които през деня на 3 март могат да бъдат обиколени местата на ключови битки по време на войната в Стара Загора, съобщи директорът на музея Светла Димитрова (вдясно на втората снимка).
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн