Казанлък: Коват отново мечовете на Севт ІІІ

STZAGORA.NET

Два царски меча от епохата на Одриското царство ще върнат стария си блясък до края на тази година

Древните автори често споменават доспехите на тракийските войни като най-хубави и скъпоценни в античния свят. Самият Омир пише с възхищение за тракийския цар Резос, който участвал в Троянската война: „..той дойде с оръжия златни, огромни, дивни – да ги видиш; не приличат на смъртни мъже да ги носят, а на безсмъртните богове…”

Две такива скъпоценни оръжия ще бъдат реставрирани с финансовата подкрепа на Уникредит Булбанк. Мечовете принадлежат най-вероятно на Севт ІІІ, тъй като са част от находките в гробница “Голямата Косматка”, където бе открита и бронзовата глава на тракийския цар. Те са били изработени по уникална технология с врязана украса, при която златото е било вчуквано в желязната основа на оръжието.

През 2004 г. експедиция ТЕМП под ръководството на д-р Георги Китов попада на една от най-величествените и богати тракийски гробници край близкия до Казанлък град Шипка. Сред находките са скъпоценни предмети – амуниции, съдове, златен венец и уникалната глава на статуя с изразителни черти. Върху намерения метален шлем с гръцки букви е изписано името „СЕВТ”. Открита е също дръжката на железния меч с форма на грифон и златни инкрустации с полускъпоценни камъни, която в момента се съхранява в Исторически музей „Искра” – Казанлък.

Дарените от банката 10 000 евро ще бъдат използвани за реставрация и консервация на двете царски оръжия-шедьоври на тракийското военно снаряжение. Основна заслуга за реализирането на тази инициатива има специалистката от Националния исторически музей Мария Рео, която със съдействието на Италианския културен институт в София е успяла да привлече средствата за реставрация и консервация и на двете кании. Трима водещи специалисти от Италианския институт за консервация и реставрация на паметниците на изкуството, консултирали и реставрацията на бронзовата глава на Севт ІІІ, ще помагат на българския реставратор д-р Георги Мавров за възстановяването на царските оръжия.

Д-р Мавров е свързан с възстановяването на тракийското наследство в Казанлък и с работата си по новия проект за реставрация на могилата Шушманец.
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн