Кукери гониха днес злите сили в Стара Загора

STZAGORA.NET
С генералната подкрепа на Общината днес, на Сирни заговезни, в Стара Загора се проведе 14-ят пореден Фестивал на маскарадни игри. За участие дойдоха Кукерите от Югоизточна България, Старците от Подбалканската низина, Кучкарите или Песарите от Родопите, Бабугерите от Благоевградско, Сурвакарите или Васильовците от Пернишко и Бразаите от Североизточна България.

Дефилето на кукерите по централния бул. “Цар Симеон Велики” започна в 10.30 ч. от парк “Алана”, а в 11 часа стартираха изявите на 16-те участващи групи и един народен състав. Пред Общината те бяха приветствани от зам.-кмета Иванка Сотирова:

“Добре дошли от близо и далеч, за да красите този хубав ден с цялото пъстроцветие, което излъчвате! Нека днес да възкресим доброто и да прогоним злото!” – каза тя.

Кукерските традиции бяха представени от групи от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Шумен, Силистра, Смолян, Пловдив, Перник, Благоевград и Стара Загора. Специални гости на фестивала бяха народните танцьори от гр. Гундинци, Хърватска.

Журито раздаде награди на всички участници, като най-високо отличени за художествено майсторство, костюми и маски бяха кукерите от Банище и Елов дол, област Перник, и група „Арапи” от гр. Шумен.

Преди откриването на фестивала председателят на Общинския съвет Емил Христов и зам.-кметът Иванка Сотирова се срещнаха с ръководителите на групата от град Гундинци. Гостите получиха специален подарък – реплика на един от символите на Стара Загора – лъвицата с лъвчето и рекламни материали на Община Стара Загора:

Организатор на фестивала е Обществото за фолклор с председател Крум Георгиев. Партньори на събитието са читалище „Николай Лилиев 2005″, Младежки общински съвет, Общински детски център, ансамбъл „Загоре” и клуб „Отворено общество”.

Следват няколко снимки от събитието, които дават представа за настроението, което цареше днес на площада. Заснетото изпълнение е на групата от Елов дол, Пернишко.
Тук може да се види и кратък клип.

*







-vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн