Ябълките – по-полезни от изкуствените витамини

STZAGORA.NET

Съвкупността от полезни вещества в ябълките ги правят по-добрия избор, отколкото приемането на витамин С. Снимка: ABBIE TRAYLER-SMITH, www.telegraph.co.uk

Не е тайна, че витаминните добавки не действат така, както полезните вещества, постъпващи в организма с храната. Учени от университета в Корнуел са установили: ябълките напълно могат да заместят витамините, които мнозина пият ежедневно в старанието си да водят здравословен начин на живот.

Оказва се, че в ябълките покрай витамин С се съдържа и голямо количество химически съединения, включително антиоксиданти, флавоноиди и полифеноли. По този начин една малка ябълка се равнява на 1500 милиграма витамин С (това е повече, отколкото в много хранителни добавки), съобщава The Telegraph, цитиран от meddaily.ru.

Освен това ябълките се оказало, че притежават противоалергични, противоракови, противовъзпалителни и противовирусни свойства в резултат от съдъжащите се в тях фитохимични съединения. Може би точно затова предишни изследвания доведоха до заключението, че добавките с витамин С не помагат човек да се предпази от настинка.

Научните данни показват, че ако човек се храни балансирано и не е инвалид, бременна жена или алкохолик, няма абсолютно никаква нужда да приема каквито и да било хранителни добавки. Многобройни изследвания свидетелстват, че това не се отразява на нищо друго, освен на портфейла му. А може и да му навреди, ако прекали с добавките. Но мнозина продължават да ги вземат, възприемайки ги за вид индулгенция против това, че нямат волята да поддържат здравословен начин на живот и че се тъпчат с пица, вместо със салата и ябълки.
-vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн