Казанлък: Наградиха победителите в конкурса за детска рисунка на името на акад.Дечко Узунов

STZAGORA.NET

Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн „Акад. Дечко Узунов”в Казанлък награди днес победителите в Петия национален конкурс за детска рисунка „Наследниците на Дечко Узунов”. Събитието, което за трета поредна година се провежда под патронажа на Областния управител на област Стара Загора, отличи 43 млади таланти от цяла България с материални награди, а 199 участници заслужено получиха грамоти, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Областният управител Недялко Недялков даде две специални награди, които отидоха при Светлан Атанасов, петокласник от ОУ „Мати Болгария” Казанлък и Анна Първанова, седмокласничка от ОДК Пловдив.

„Изключително удоволствие е за мен да съм на вашия патронен празник в деня, когато се навършват 113 години от рождението на големия Дечко Узунов. Вие, възпитаниците на гимназията, убеден съм, сте горди последователи на вашия патрон и със своите умения и талант прославяте страната ни в чужбина. Бъдете креативни, вярвайте в таланта си и в доброто бъдеще”, пожела на участниците в конкурса областният управител.

*   *   *
Петият национален конкурс „Наследници на Дечко Узунов”, организиран от НГПИД „Акад. Дечко Узунов” с подкрепата на Министерството на културата, Община Казанлък, Областна администрация, издателство „Просвета” и фирми, привлече тази година участници от 87 училища и школи от цяла България, уточниха от пресцентъра на община Казанлък. Журито трябваше да направи труден избор от всички 874 рисунки, участващи в конкурса.

В своето приветствие към всички участници кметът на община Казанлък Галина Стоянова подчерта, че ако Казанлък е културен център на България, то гимназия „Акад. Дечко Узунов” е духовен център, който събира и развива таланта на младите хора от всички краища на страната. Това е мястото, където не само се съхранява духът на големия маестро акад. Дечко Узунов, но което дава възможност да се прояви и усъвършенства талантът на неговите наследници.

Кметът на община Казанлък отличи със специална нгарада Силвана Петкова – 6 клас, от ОДК „Св. Иван Рилски” – Казанлък, с ръководител Галя Иванова, и четвъртокласничката София Иванова от ОУ „Петко Р. Слайвейков” – Стара Загора.

С грамоти и комплекти за рисуване кметът Галина Стоянова награди и отличените на първо, второ и трето място малки художници в двете възрастови групи.

В първа възрастова група това са Габриела Михайлова от Кърджали – І място, София Монева на 8 години от София – ІІ място, и Кирил Кацаров на 10 години от школа „Арт линия” с ръководител Ваня Запрянова – ІІІ място.

Във втората възрастова група наградените от кмета на Казанлък са Софи Аргирова – 7 клас, Благоевград – І място, следвана от Силвия Пашова на 12 години от „Арт линия” – ІІ място, и Савина Щерева от Чирпан – ІІІ място.

Поощрителни награди получиха още двама казанлъшки таланти – Сербил Бесоолу – 5 клас от ОУ „Св. Паисий Хилендарски”, и Борислав Трифонов – 7 клас от ОУ „Чудомир”.

С поощрения, връчени от кмета Галина Стоянова, бяха отличени Петя Желева на 7 години от Стара Загора и Николай Иванов на 10 години от Николаево.

Фабрика за струнни инструменти „Кремона”, издателство „Просвета”, „Инър Уийл клуб”, „Би Би Си Кейбъл” и други фирми също връчиха своите отличия. Специални награди имаше от директора на НГПИД „Акад. Дечко Узунов” Петя Минекова, от председателя на журито Радостина Павлова, от ученическия съвет на гимназията.

Общо 43 материални награди и 199 грамоти бяха раздадени на петото издание на конкурса, като награждаването бе на 22 февруари – деня на 113-ия рожден ден на акад. Дечко Узунов.
-

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн