От “Зелени Балкани” съобщават: В ход е дело за конфискувани ястребови орли. Дано този път правдата възтържествува!

STZAGORA.NET
На 17.02.2012 г. в Окръжен съд Видин се проведе първото заседание по делото срещу Стефан Гавраилов, във връзка с опита му за износ на Ястребови орли (на снимката) на ГКПП ферибот Видин през март 2010 г.

Кратка предистория на случая:

На 27.03.2010 г. служители на ГКПП Ферибот Видин предотвратиха износ на две птици от изключително редкия за България вид ястребов орел (Hieraeetus fasciatus) с фалшиви придружителни документи. Видът фигурира в Закона за биологичното разнообразие, Приложение 2 на Международната конвенция CITES и Приложение А на Регламент ЕС 338/97, уреждащ прилагането на CITES конвенцията в рамките на Европейския съюз. Интересен щрих от този случай е, че лицето, изнасящо птиците, се е представило за служител на Зелени Балкани, какъвто, разбира се, не е.

Две години по-късно делото влезе в ход. На обвиняемия бяха повдигнати обвинения по чл.278в от НК. За съжаление, въпреки очевидните доказателства, Прокуратурата не повдигна обвинение по чл.242 от НК за подправяне на документи, какъвто е и настоящия случай. Все пак, Прокуратурата стартира процеса по делото и ново заседание беше насрочено за 20.04.2012 г., поради неявяване на свидетеля, извършил експертизата, който отсъстваше от страната.

Както вече няколко пъти информирахме, случаят с въпросният трафик е емблематичен и изключително важен за България. Трафикът с диви животни в световен мащаб се нарежда на трето място след трафика с наркотици и оръжие. През изминалата 2011 г. в Спасителния център на Зелени Балкани бяха настанени птици, изпуснати или умишлено пуснати в София – скален орел (Aquila chrysaetos) в района на НДК, сокол скитник (Falco peregrinus brookei), средиземноморски сокол (Falco eleonorae) и голям ястреб (Accipiter gentilis), открит в контейнер за смет с две други, вече мъртви птици от този вид, в близост до дома на задържания по случая с ястребовите орли.

При друг случай ловен сокол (Falco cherrug) бе забелязан на няколко места из столицата, но така и не бе уловен. Всички открити птици са маркирани с фалшиви пръстени, подобни на тези на ястребовите орли, заловени с фалшиви документи през март 2010г. и са намирани в района, в който живее обвиняемият. По-късно, през юли 2011 г., по информация на МВР, 50-годишният мъж е задържан след обиск на апартамента му, където са открити незаконно отглеждан сокол скитник в пухово оперение от подвид, който не се среща в нашата страна (Falco peregrinus calidus) и редица други безспорни доказателства, че този човек е извършвал подобна дейност от години. При обиска в дома на задържания на 27.07.2011г., полицията е открила фалшиви сертификати за износ на птици и печат на МОСВ и Австрийското министерство на земеделието, горите и околната среда, което, според нас, има пряка връзка с фалшивите придружителни документи по описания случай за задържани на ГКПП Ферибот Видин 2 бр. ястребови орли (Hieraeetus fasciatus).

В тази връзка, приканваме всички заинтересовани организации и медии да заповядат на публичното заседание в Окръжният съд на гр.Видин на 20.04.2012 от 10.00ч. Нека покажем, че в нашата страна има активно гражданско общество, което живо се интересува и е нетърпимо към престъпленията срещу дивата природа!

Надяваме се на осъдителна ефективна присъда от страна на съда и това дело да покаже на света, че и в България престъпленията срещу дивата природа се наказват с цялата тежест, предвидена от закона.

За повече информация:
Ивайло Клисуров – Управител на Спасителния център за диви животни – Зелени Балкани
Тел.: 0886 570 052
Е-mail: iklisurov@greenbalkans.org
-gerb

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн