ДСБ предлага строги санкции за фирмите-монополисти, които вдигат рязко цените

STZAGORA.NET

Във връзка с много бързото повишаване на цените на основни стоки у нас – на енергоносители и стоки за потребление – ДСБ предлага важна промяна в Закона за защита на конкуренцията, съобщи днес старозагорският депутат Иван Иванов. Тези промени имат за цел да не допуснат злоупотреба с господстващото положение на пазара на фирмите-монополисти – електроразпределителните дружества, мобилните оператори, “Лукойл”, “Булгаргаз” и др.

“Ние предлагаме когато една фирма държи повече от 40% от пазара на съответната услуга или стока, по дефиниция да бъде определяна като фирма с господстващо положение, което ще изисква Комисията по защита на конкуренцията да проведе анализ дали фирмата не злоупотребява с това свое господстващо положение. И ако има наличие на злоупотреби, да бъде санкционирана с много високи наказателни глоби”, каза Иван Иванов.

Елемент от злоупотребата е рязкото повишаване на цената на дадена услуга или стока, значително повече, отколкото е стойността на инфлацията. ДСБ предлага винаги когато има повишаване на цената с повече от 5% спрямо инфлацията, фирмата да бъде обект на проверка и на санкции, защото е недопустимо подобно увеличаване. Типичен пример е исканото в момента от “Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ с 27%, при положение, че инфлацията е между 1 и 2%.

“Ние предлагаме с тази промяна в закона всички такива случаи да бъдат обект на специално разследване – нещо, което към момента Комисията за защита на конкуренцията не прави. Ние считаме, че тази комисия, която заедно с Комисията за защита на потребителите са изключително важни за българските граждани, не функционират в интерес на потребителите”, уточни Иван Иванов.

ДСБ ще депозира пред правителството предложение да започнат преговори за преразглеждане на цените, на които “Газпром” продава природния газ на “Булгаргаз”. В момента те са над 500 долара за 1000 куб.м. Скъпият газ води до скъпи топлофикационни услуги за населението и до проблеми в стъкларската, химическата, керамичната, циментовата и добивната промишленост, които функционират на природен газ и продукцията им ще стане непродаваема. Четири страни са успели да постигнат такова намаление – Германия, Франция, Словакия и Турция, но и в четирите “Газпром” няма монополно положение, съобщи още старозагорският депутат.

Иван Иванов очаква предлаганата промяна в Закона за защита на конкуренцията, която е в интерес на доброто управление на страната, да бъде обсъден в Инономическата комисия в парламента през месец март и до края му да влезе за гласуване в пленарна зала. Депутатът съобщи и че е предложил вчера пред националното ръководство на ДСБ заедно със СДС от името на Синята коалиция да бъде внесена поправка в Закона за досиетата, която да позволи да бъдат оповестени имената на кредитните милионери с картончета и досиета.
-

бутон за социални мрежи

1 коментар on “ДСБ предлага строги санкции за фирмите-монополисти, които вдигат рязко цените”

  • йордан йорданов wrote on 24 февруари, 2012, 7:32

    стига празни приказки,ами нали големите депутати и министри лапат проценти от тези монополисти,гарван-гарвано око не вади


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн