Годишнината на Левски в Казанлък

STZAGORA.NET

В деня на 139-та годишнина от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски, Казанлък сведе глава пред неговата памет. Кметът на общината Галина Стоянова, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, заместник-председателят Нено Влайков, общински съветници, директорите на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа” Данчо Данчев, на Историческия музей „Искра” д-р Косьо Зарев, на Дом „Петко Стайнов” Иво Косев, на ОБ „Искра” Анна Кожухарова, представители на Съюза на ветераните от войните, на СОСЗР, на Тракийско дружество „Капитан Петко войвода”, на младежки организации, политически партии, НПО, граждански сдружения и ученици, начело с учители и директори на училища, деца и родолюбиви граждани склониха глава пред подвига на един от най-великите синове на Майка България.

В храм „Света Троица” бе отслужена панихида в памет на Дякон Левски от отец Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници, след което бяха положени цветя пред барелефа на Левски, поставен на мястото, където се е намирал ханът на баба Гана – в който е отсядал при идването си в Казанлък.

Пред паметника на Апостола в парк „Васил Левски” поетична композиция изпълниха възпитаниците на кръжока по художествено слово към НЧ „Братство 1869” и на ОУ „Христо Ботев” – с. Енина, след което ВГ „Севтополис” зареди атмосферата с патриотизъм и с тъга по гибелта на героя. Слово за Левски произнесе историкът Момчил Маринов.

Минута мълчание, след което цветя и венци на признателност отрупаха паметника. Община Казанлък раздаде на родолюбците, стекли се в неделния ден да почетат паметта на човека, превърнал се в символ на борбата за свобода, книгата на Светозар Казанджиев „Последната изповед на Апостола”. Книгата е отличена с националната литературна награда „Николай Хайтов”.
-

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн