Бонусите в РЗОК-Стара Загора – с пъти по-ниски от този на Нешева

STZAGORA.NET

Спешният център в Стара Загора не е получил нито лев

Общо 3580 лева, от които 2400 лева бонус плюс 1180 лева от икономии на фонд “Работна заплата”, е получила за миналата година д-р Славка Йорданова, шефка на Регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Стара Загора, а заместникът й д-р Динко Пейчев – 2500. Бонуси са изплатени и на всички служители на Касата, но по-малко… “Парите са в пъти по-малко от тиражираните суми. Разпределихме ги по правилата и не виждам нищо осъдително в това”, коментира за вестник “Старозагорски новини” д-р Йорданова. Тя подчерта, че в момента приключват с подписването на договорите за извънболничната помощ, а в началото на тази седмица започват процедурите с болниците, което според нея е най-важната задача в момента.

Припомняме, че миналата седмица гръмна скандалът с директорката на Националната каса Нели Нешева, разпределила за себе си 12 156 лв. бонус. След като фактът стана обществено достояние, тя подаде оставка и обяви, че утре (понеделник) ще подари сумата за благотворителност.

От всички 28 центрове за спешна медицинска помощ в страната само на 16 са изплатени в различен размер икономии от фонд “Работна заплата”. Това съобщават от Националната асоциация на работещите в спешната помощ. Старозагорският център не е сред тях, потвърди за медията ни неговият ръководител д-р Чавдар Попов. Според председателя на асоциацията д-р Десислава Кателиева два от спешните центрове са успели да изплатят до 20 лв. допълнително на служителите си, други два – до 50 лв., четири ЦСМП са раздали до 100 лв. на работещ и шест центъра са успели да изплатят между 100 лв. и едно месечно възнаграждение на служителите си. Останалите 12 спешни центъра не са успели да реализират икономии и в края на 2011 г. са получили само обичайните месечни заплати.

Добрина СЛАВОВА

Б.Р. Нели Нешева да върне парите в НЗОК

След като скандалът с директорката на НЗОК Нели Нешева става публично известен, тя започна да увещава от телевизиите колко огромна работа е свършила с изграждането на т.нар. информационна система за лекарствените средства. Българите обаче продължават да се чудят защо монополистът НЗОК продължава социалистическата практика със здравните книжки – един абсолютно лишен от съдържание и приложение документ. И вместо в него да бъдат нанесени суми от внесени здравни осигуровки, за да знае здравноосигуреният с колко пари разполага и респективно да избира лечебно заведение или лекарски екип, се мъдри единствено името на джипито.

След като подаде оставка, Нешева започна монолози, че ще даде бонуса си за благотворителност. Един също ненужен жест, след като и на баба Пена от Долно нанагорнище й е ясно, че парите, внесени в НЗОК, са предназначени не за благотворителност, а за лечение. И също, че парите в болниците, по линия на НЗОК, никога не достигат.

Затова най-добре ще е Нешева да върне бонуса си в НЗОК и той да бъде първата вноска за смяна на сегашните ненужни здравни книжки с истински.

Йовка НИКОЛОВА
-vvv

бутони за споделяне

1 коментар on “Бонусите в РЗОК-Стара Загора – с пъти по-ниски от този на Нешева”

  • Болен wrote on 20 февруари, 2012, 20:35

    Бонуси!!!!!
    Днес бях на ТЕЛК. На никой не пожелавам да изживее такова унижение. У нас няма здравеопазване!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн