Силен отчет на кметския екип в Стара Загора за първите 100 дни от началото на мандата

STZAGORA.NET

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, първият зам.-кмет Йордан Николов, зам.-кметовете Янчо Калоянов и Иванка Сотирова, секретарят на общината Цена Велкова и главният финансист Цанка Ганева направиха днес публичен отчет за първите 100 дни от мандата на новото общинско ръководство. Медиите бяха запознати подробно с постигнатото, като проблемите, заварени от старото управление, бяха оставени за специална пресконференция идната седмица.

“Работихме активно през тези 100 дни. Нашата цел бе не да изтъкваме негативното, а да направим повече положителни неща, които смятаме, че веднага трябваше да бъдат направени. Да задвижим механизма на Общината и във всеки един ресор да започнем веднага на бързи обороти” – бяха встъпителните думи на Живко Тодоров, след които той се спря на всеки отделен ресор от работата на администрацията.

По отношение на административното обслужване:

През първите дни бе приета нова структура на общинската администрация, съобразена с възможностите на общината и с възприетия от новото ръководство принцип да има по-малко началници и ръководители, а повече работещи хора. За целта бе намален със 78,5 щатни позиции личният състав на всички структури на Общината. Намален бе и броят на зам.-кметовете от четирима на трима, на дирекциите и на отделите. Новата структура е значително по-ефективна от предходната, в която липсваха конкретни взаимовръзки. Контролните функции сега са обединени и много по-силни, отбеляза Живко Тодоров.

В първите дни на мандата бе демонтирано заключващото електронно устройство от вратата на кметския кабинет. “Това го направихме като символ на желанието ни да имаме открита община и постоянни срещи с гражданите. Във всеки момент можете да се убедите, че граждани, които пристигат в Общината без да имат предварително записан час, по възможност се срещат с ръководството”, каза кметът.

От началото на мандата кметът е провел 11 приемни дни, срещнал се е и е изслушал над 220 граждани. Зам.-кметовете имат отделни приемни дни и всеки ден също се срещат с много хора. Горещият телефон на община Стара Загора за приемане на предложения, жалби, сигнали и нередности, заработи по-ефективно. Без обедна почивка работи Центърът за информация и услуги в сградата на Общината и офисът на отдел “Местни данъци и такси” на бул.”М. Кусев” 35. В четвъртък тези звена работят с удължено работно време до 19.30 часа, като по такъв начин е осигурен достъп до административните услуги на граждани, чието работно време съвпада с това на институцията. Свободен достъп на гражданите до всички етажи в сградата на общинската администрация е осигурен в свободните приемни дни – два пъти седмично, във вторник и четвъртък, от 13.30 до 17.30 ч. През останалото работно време достъпът е посредством специалния пропускателен режим в сградата, без това да създава допълнително неудобство за тях. Веднъж седмично – в понеделник, строителните техници от отдел “Кадастър, регулация и контрол на строителството” са на разположение на гражданите в 7-те административни бюра на Стара Загора.

В най-скоро време служителите от така наречения “фронт офис” на Общината ще бъдат с униформено облекло.

На 13 февруари е бил сключен договор за свързване в интернет мрежата на всички кметства на територията на община Стара Загора.

През месец март ще бъдат активирани три безплатни безжични интернет зони в Стара Загора – в парк “5 октомври” (Градската градина), парк “Ал.Стамболийски” (Алана”) и на Автогарата. “Това също е нещо, което обещахме в предизборната кампания”, припомни кметът.

В резултат на проведения от бюро “Веритас” в края на 2011 г. община Стара Загора днес получи новите си сертификати по ISO 9001 и ISO 14 0001, които са със срок на валидност до януари 2015 г.

По отношение на връзките с обществеността и за издигане на ново ниво откритостта на общинската администрация бе засилен информационният поток от нея към средствата за масово осведомяване.

През първите 100 дни Стара Загора получи и няколко награди, което е повод за радост. Едната от тях бе в резултат на гласовете на хората, припомни кметът.

По отношение на бюджета за 2012 година:

Бяха проведени редица срещи с неправителствени организации, спортни клубове, културни институции и представители на бизнеса, отчете Живко Тодоров. В резултат се е получил балансиран бюджет, който да отговори на всички очаквания и на предизборните обещания за подобряване на инфраструктурата, за активна работа с европейските проекти, за облагородяване на Стара Загора и превръщането на града в по-добро място за живеене. Новият бюджет ще бъде предложен за приемане на сесията на Общинския съвет в четвъртък. “В същото време сме се постарали данъчната тежест за старозагорци да се запази на сегашното й ниво. Данъци не сме увеличавали. Беше намален туристическият данък, някои такси и цени на услуги в наредбата ще бъдат променени – като таксата за детските градини и някои разрешителни. Ще бъдат обаче завишени санкциите за неправилно паркирани автомобили в името на по-добрия контрол. Такса смет бе намалена за бизнеса, а за гражданите бе увеличена на 1.2, за да се постигне по-справедливо съотношение. “Това не се прави, защото искаме да увеличаваме такса смет, а защото се увеличават отчисленията, които община Стара Загора трябва да прави към Министерството на околната среда и водите за това, че все още нямаме изградено регионално депо за отпадъци”, уточни кметът.

Разходите на бюджета са ориентирани към стимулиране на растежа и към провеждане на антикризисна политика с оборот на средства, които да минават и през бизнеса – като има повече ремонтирани улици, детски площадки и др. Това създава работни места и движи растежа в общината. “Като съкращаваме разходи и ги влагаме в други дейности, тогава има движение на паричните потоци, създава се работа на бизнеса, откриват се и нови работни места”, отбеляза Живко Тодоров.

Въпреки съкращенията общината е наела допълнително хора по програмите на МТСП – 90 души в чистотата и 40 души в озеленяването. По този начин са създадени нови 130 работни места, за които плащат оперативните програми на Европейския съюз.

Относно работата по европроектите:

Това е първият приоритет на общината в условията на криза. Когато не могат да се намерят допълнителни средства от данъчна тежест и от продажба на общинска собственост, от този ресурс трябва да се черпи оптимално. В тази връзка бе подписан договорът за стартиране на проекта “Превръщане на културно-историческите паметници от античния период на Стара Загора” в туристическа атракция. Неговата стойност е 4,3 млн. лв. Подписан бе договор за модернизация на отделението по лъчелечение по Оперативна програма “Регионално развитие” на стойност 6,8 млн. лв. До месец юни трябва да приключи работата по проекта на кв.”Железник”. В момента общината внася проекти по фонд “Козлодуй” за ремонти на училища и детски градини. Стойността им ще е доста голяма – около 7 млн. лв. В проект на разработка и предаване е проектът за регионално депо за отпадъци. Има влязъл в сила екодоклад (по ОВОС) и работата по депото продължава. Предстои приемането на подробен устройствен план (ПУП) и предаването на документите за депото.

Водният проек на Стара Загора е заварен от новото ръководство в изключително лошо състояние, почти пред провал. “Това, което направихме, бе да започнем веднага работа по преработка на прединвестиционните проучвания, на работните проекти, на анализа разходи/ползи по самия проект. Цялата документация трябваше да бъде преработена. Изпитахме сериозни трудности заради късите срокове и процедурите, които не бяха направени, заради грешките, които бяха допуснати в тези проекти. Но до този понеделник, 20 февруари, ще предадем проекта за канализация на Стара Загора и се надяваме, че въпреки краткото време ще бъдем одобрени и че сме успели да се справим в този срок”, отчете кметът.

По отношение на устойчивия градски транспорт – проект на стойност около 30 млн.лв., също се движат процедурите от екипа, който работи от страна на община Стара Загора. Проектът ще бъде предаден до 15 април и очакванията са Стара Загора да бъде одобрена. По него няма забележки и проблеми.

По отношене на така наречените “центрове за настаняване от семеен тип” също се е наложило преработване на проектите, тъй като не били съобразени с изискванията на програмата. Този проект също ще бъде предаден и ръководството на общината не очаква проблеми около одобрението и изпълнението му.

В сферата на културата, спорта и образованието:

Новият екип от веднага е започнал анализ на текущата ситуация и е набелязал мерките, които трябва да се вземат. За пръв път при обсъждането на културния и спортния календар беше активиран много силно Общинският съвет. “Всъщност спортният календар на практика беше приет от Спортната комисия към Общинския съвет без никакви възражения и без нито един глас против”, съобщи Живко Тодоров. Културният календар е бил приет по същия начин – с осигуряването на максимална прозрачност в мероприятията и контрол върху тяхното провеждане. Общинските съветници ще могат в края на годината, когато тези два календара приключат, да дадат задълбочен доклад доколко ефективни са били тези мероприятия и как са се харчили парите на данъкоплатеца за спорт и за култура в община Стара Загора.

В сферата на образованието бе направен пълен преглед на сградния фонд на училищата и детските градини. Изготвен е план за реконструкция. “Това, на което ние държим и което е залегнало и в новия бюджет, е, когато се правят ремонти и се харчат средства, те да бъдат за цялостно решаване на проблеми, а не на парче”, каза кметът. Освен това Общината е тръгнала по трудния път на преструктуриране на училища, като е внесла съответните предложения в Общинския съвет. “Знаем, че тази мярка е непопулярна, че тя е свързана с много напрежение у различните училища и у родителите дори, и сме напълно наясно с отговорността, която поемаме, тръгвайки с тази реформа. Но тя трябва да бъде направена, защото и от фактите, които са приложени към материалите в Общинския съвет, се вижда, че не може да има училища с по 100 ученика и маломерни паралелки, които да бъдат издържани от всички данъкоплатци. Това е неефективно, парите на хората трябва да не потъват там, а да бъдат насочени към съвсем други дейности”, каза Живко Тодоров.

По отношение на здравеопазването и социалните дейности:
Стара Загора може да се каже, че е най-социалната община в цяла България, защото има най-много подобни институции на територията си. Изключително много средства отиват за социална политика. Грижата на Общината е голяма част от тези средства да бъдат набавени по оперативните програми. Например по “Красива България” в момента се предава проект, който е за Дома за възрастни хора на Старозагорските бани. Друг проект за 1,6 млн. лв. е за изграждане на нова детска градина на територията на бившето Първо кметство. Към социалната сфера може да бъде причислено и последното решение на Общинския съвет по отношение на транспорта, с което пенсионери и ученици пътуват с 50% намаление в градския транспорт, което е един вид социална политика на общината спрямо тези хора, които не могат да заплащат разходите си за транспорт.

По отношение на стопанската политика и туризма:

Общинският съвет даде съгласие за ползване на общински гори за дървесина: широколистна за дърва за огрев и иглолистна, добита съгласно лесоустройствения проект, в землищата на селата Люляк, Лозен и Сладък кладенец, като се очаква постъпленията от това за община Стара Загора да бъдат около 150 хиляди лева. Подготвя се наредба за управление на горските територии, собственост на община Стара Загора. Индексирани са всички договори за наем съгласно инфлационния индекс, като увеличението в постъпленията ще бъде над 20 000 лева.

Организирани са срещи и дейности в изпълнение на планираната изработка на указателни и информационни табели за туристически обекти, предназначени за монтаж на автомагистрала “Тракия”, входнните пунктове на града, както и в самия град. Избран е изпълнител и е сключен договор.

Туристическият информационен център ще участва в Международното туристическо изложение “Ваканция и спа експо” в София от 16 до 18 февруари т.г.

Администрацията отчете спазеното си предизборно обещание ул.”Ген.Гурко” да бъде частично забранена за движение на автомобили. Тъй като в пиковите часове се създаваха много конфликтни точки по нея, тя беше трудна за пресичане както от автомобили, така и от хора, и се създаваше голяма опасност от инциденти. Все още има проблеми, но надеждите на екипа са с по-добра координация с КАТ да бъдат преодолени. Върната е старата организация за движението на кръстовището на улиците “М.Кавалджиев” и “Св.княз Борис”, която е била променена преди това без предварително съгласуване с КАТ. Проведена е и среща с представители на фирмите, които возят работници до Мините и ТЕЦ-2. В резултат от нея ще има нов маршрут, който ще бъде приложен, за да не се задръства централната част на града точно в пиковите часове.

Направена е среща с таксиметровите фирми, за да бъдат регламентирани пиаците им, с които допреди това е имало проблем. Заради липсата на добра регламентация те бяха принудени да бъдат нарушители и това създаваше проблеми както на тях, така и на община Стара Загора като контролираща институция, отбеляза кметът.

По отношение на транспорта:

От една седмица насам администрацията е започнала сериозни проверки по спазването на маршрутите и разписанията на градския транспорт. Констатирани са множество нарушения и неизпълнение на договора за линиите, което вече е станало системно, тъй като продължава във всеки изминал ден. Има линии, чието изпълнение изобщо не е стартирало от началото на сключването на договора през 2009 г. досега. Има и други линии, включително две до София, които от няколко седмици превозвачът отказва да изпълнява или пък е изпратил писма до Общината, с които едностранно прекратява тяхното действие. “Нещо, което е недопустимо и няма как да се случва. Затова сме предприели мерки по констатиране на тези нарушения и съответно – санкции, защото страдат гражданите на общината”, заяви кметът.

От няколко дни не пътуват автобуси до Телевизионната кула и кв.Дъбрава. “Имаме обаждания на горещия телефон и не можем да си позволим Община Стара Загора да търпи негативи от неизпълнението на тези ангажименти. Затова, ако е необходимо и ако няма подобрение в работата през следващите няколко дни, ще бъдем принудени да пристъпим към крайните мерки, които са по договора, и дори към прекратяването му, ако се наложи. Ние сме абсолютно коректни, позволихме цената на билета да стане 1 лев във връзка с обективните обстоятелства – има завишаване на разходите за горива в последните няколко годнии, завишихме и компенсациите, които се дават, за да можем да помагаме на ученици и пенсионери. Оттам нататък вече искаме коректно изпълнение на ангажиментите и от превозвача”, допълни Живко Тодоров.

По отношение на екология и чистота:

Проектът за Регионалното депо за битови отпадъци се движи, нямаме никакви забележки по него. Направена е среща в Министерството на околната среда и водите с всички останали общини, които са страни по него, и се преминава към по-нататъшните процедури – изготвяне на ПУП, внасяне на документите, одобрение, тръжни процедури и започване изпълнението му. Стара Загора спечели приз за най-зелен град на МОСВ, което влияе положително върху имиджа на общината и привличането на туристи.

По отношение на строителство, архитектура и градоустройство:

Новият екип пое управлението на общината, когато бюджетът за годинта беше разпределен и голяма част от парите бяха похарчени, припомни кметът. Изненадваща за новия екип е била констатацията, че има фактури за около 350 000 лева за градско осветление, с които старият кмет е надвишил бюджета за предходната 2011 г. За тези фактури не е била уведомена дори и дирекцията по финанси и бюджет. Те са стояли на бюрото на един от служителите на Общината. Затова считаме, че сме били подведени, а старият кмет е извършил нарушение на бюджетната процедура, като е надвишил разходите, които е трябвало да направи, и то с немалка сума. “Не е допустимо да се правят такива разходи, които да се плащат от следващото ръководство, и за които ние разбираме сега. Затова, че ни е подвел и че вече 3 месеца не е уведомил никого за подобни фактури на възлагателни писма за извършени дейности, поискахме от съответния служител (инж.Стоевски) да се разделим по взаимно съгласие. За това ще информираме и на пресконференцията следващата седмица”, каза кметът.

Ситуацията с градското осветление е куриозна: в Стара Загора, град със 140-хилядно население, има 8000 осветителни улични лампи. В селата от общината, в които живеят 20 000 жители, лампите обаче са 9000 на брой, коментира градоначалникът.

През изтеклите 100 първи дни от мандата са извършени аварийни ремонти на залата по акробатика на стадион “Берое” за близо 22 хил. лв., както и на покривите на Второ основно училище и СОУ “Г. Райчев”, като средствата са били осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Извършен е и ремонт на климатичната инсталация на Регионалния исторически музей в Стара Загора на стойност около 15 000 лева. Проблемът се поставя отдавна от директора на Музея, но в предходния мандат не му е било обърнато никакво внимание.

Внесени са разглеждане на експертен съвет на проекти за Общностен център за ранно детско развитие в Стара Загора. Изградени бяха и нови панели на светлинното табло на стадион “Берое”.

По отношение опазване на обществения ред:

През отчетния период отдел “Опазване на обществения ред” и звената към него участваха активно в събирането и обработката на информация за състоянието на населението в общината и за вземането на адекватни мерки за отстраняване на възникналите трудности по време на неблагоприятните зимни условия. Ръководството на общината благодари на служителите, работили извънредно по снегопочистването и занимавали се с контрола на водоемите. Този отдел сега придобива нови функции според актуалната структура. Той тепърва се окомплектова заедно с Инспектората, който получава допълнителни функции. В момента се сформира нов екип.

Що се отнася до усложнената обстановка в града вследствие на лютата зима и снеговалежите, кметът обясни, че е необходима по-добра техника за снегопочистване. Беше създадена добра организация от страна на общината и фирма „Нелсен чистота”, но за следващия зимен период трябва да разполагаме с модерна техника за снегопочистване, добави и заместникът му Йордан Николов.

Кметът заяви още, че при новата процедура за избор на фирма ще се проверява дали посочените регистрационни номера на автомобилите не влизат и в списъците за техника за почистване на други места в региона. Той добави, че за ремонт на залата на Синдикалния дом ще се разчита на средства от оперативните програми, а за ремонт на пътя Колена-Люляк, където има свлачище, ще се търсят пари от Междуведомствената комисия при Министерски съвет.

През периода са изготвени общо 426 наказателни постановления, съставени са 80 бр. предупредителни и констативни протоколи от полицейските служители и 131 бр. от звеното по контрол на чистотата.

Предприета е акция за премахване на излезлите от употреба моторни превозни средства, като са премахнати 73 броя от тях, с оглед освобождаване на нови паркоместа.

Звено “Общинска полиция” е осигурило охраната на 10 масови мероприятия. Служителите са извършили 98 проверки по сигнали, проверени са 127 обекта – увеселителни заведения, връчени са 71 наказателни постановления и актове за установяваване на административни нарушения. Проверени са 2014 моторни превозни средства, от които са санкционирани 1735.

Общинската администрация подготвя нова наредба за контрол на кучетата. Всички животни на територията на общината трябва да бъдат регистрирани, след което да се реши проблемът с кастрацията, с приюта за бездомни кучета, и вбъдеще да не се допускат констатираните до момента нарушения. През отчетния период са набелязани парцели, на които да се направят места за разхождане на домашните кучета.

Зелената зона в града ще бъде разширена с нови паркоместа. В новия бюджет са предвидени средства за закупуване на нови апарати за таксуване и за поставяне на знаци на съответните места. Целта е да се избегне голямото струпване на автомобили в центъра на града.

* * *

“Ние нямаме амбицията да си поставяме оценка за направеното. Оценката ще я дадат гражданите на Стара Загора. Целта на тези първи 100 дни беше да приведем в ред много от нещата, които смятахме, че не са направени както трябва. Когато дойдохме, ние не влязохме в подредена община. А в община, в която имаше определена демотивация, лоша структура и неспазване на правилата. Благодаря на колегите от екипа, които работиха и продължават да работят по всички тези проблеми”, каза в края на отчета си кметът Живко Тодоров.
-gerb

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн