Мюсюлманите си искат старозагорската Ески джамия

STZAGORA.NET
Районното мюфтийство в Хасково твърди, че е собственик на Ески джамията в Стара Загора, която бе реставрирана и превърната в Музей на религиите по европейски проект. С документ за собственост от началото на миналия век мюфтийството оспорва в съда акта за държавна собственост, издаден преди три години от Областната управа в Стара Загора. Това съобщи на пресконференция заместник-председателят на Старозагорския районен съд Генчо Атанасов.

“Делото е образувано в Районен съд – Стара Загора, но ще бъде предадено за разглеждане по компетентност на Окръжния съд”, допълни Генчо Атанасов.

Районният мюфтия на Хасково Басри Бекир вчера уточни пред “Старозагорски новини”, че решението за завеждане на делото е на Главното мюфтийство. “При нас идваха мюсюлмани от Стара Загора, които се жалваха, че нямат молитвен дом, където да се молят, и настояват за такъв. Ние имаме документ за собственост, който е със стара дата, затова се реши чрез съда да си върнем собствеността на Ески джамия”, коментира Бекир.

По наше настояване районният мюфтия на Хасково ни свърза с юриста на мюфтийството. Той уточни, че Нотариалният акт за собственост е под No 89 от 1911 г. по дело No 99. Юристът е наясно, че към настоящия момент Ески джамия е превърната в Музей на религиите, но беше категоричен, че исковата молба е депозирана в Районен съд – Стара Загора, през март 2011 г., преди да започне преустройството. Според него това е правен казус, който ще реши съдът.

Припомняме, че реставрирането на Ески джамия и превръщането й в Музей на религиите бе осъществено по проект, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” на стойност 2 милиона и 400 хиляди лева. На 16 септември м.г. премиерът Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова и министърът на културата Вежди Рашидов откриха реставрирания Музей на религиите. Тогава обаче никой не подозираше, че за собствеността на Ески джамия е подадена искова молба, придружена с нотариален акт.

Възможно ли е мюфтийството в Хасково да се откаже от претенциите си към Ески джамия, попита вчера медията районния мюфтия. “Нека съдът първо се произнесе. Не изключваме възможността в Стара Загора да се изгради нов молитвен дом, където да се молят местните мюсюлмани, ако ни бъде предоставен терен, но за това трябва да се консултирам с Главното мюфтийство”, каза Басри Бекир.

Йовка ВЕЛИКОВА
Жанета ДЕЯНОВА
-

сподели бутон

1 коментар on “Мюсюлманите си искат старозагорската Ески джамия”

  • Дес wrote on 15 февруари, 2012, 11:42

    да,да… оправиха го и сега си го искат. защо някой не тръгна да го търси преди да го обновят! ? (не че и тогава щеше да им се даде…)


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн