Старозагорски младежи протестираха против АСТА

STZAGORA.NET

Над 100 млади старозагорци – ученици и студенти, се събраха в 11 часа тази сутрин пред сградата на общината на протест срещу приемането на търговското споразумение за борба с фалшификациите АСТА. Много от тях бяха сложили на лицата си станалата популярна маска-символ на съпротивата срещу АСТА, други бяха написали на ръка лозунги, трети развяваха националния флаг, а всички заедно скандираха “Долу АСТА!”. Така те станаха част от общоевропейското движение на интернет потребителите, настояващи в над 150 града в Европа днес световната мрежа да остане свободна за ползване и отричащи тоталния й контрол.

“Световните лидери замръзнаха от страх пред събитията в Близкия изток. Арабската пролет показа на света, че народът не трябва да се страхува от правителствата си. Днес се сблъскваме с ответен удар срещу гластостта, свободата и правото да бъдем информирани. Шепа хора се опитват да контролират целия информационен поток, хвърляйки в заблуда свободния свят с един единствен ход. И той се нарича АСТА. Опитаха се да ни отнемат възможността ни да се самоорганизираме. Опитаха се да ни превърнат в консуматори, които безучастно, роботизирано да поемат всеки бит от техните внушения. Ние обаче казваме “Не!” Вместо контрол те сами си спечелиха бунта на “роботите”. Сами се изправиха пред една обединена Европа, готова на съпротивление. Днес ние сме над 2 милиона осъзнати, мислещи хора. Стоим като един – анонимни, но все пак с гласа си. Тук и сега ние се обръщаме към нашите народни представители не като към врагове, а като към съюзници, които искаме да чуем гласа ни”, казаха ораторите.

В обръщението им към Народното събраниие (пълният текст – по-долу), което протестиращите подписаха, те заявиха твърдото си намерение да не позволят ратифицирането на АСТА в България и апелираха към депутатите да гласуват против споразумението. “Смятаме, че неговите текстове крият възможности за опасни интерпретации, които могат да ограничат или нарушат гражданските ни права. Не намираме за достатъчно редакция на документа. Според нас вмененяваните от АСТА задължения на интернет-доставчиците ще доведат до икономически, политически и механични смущения в целия информационен сектор. Изразяваме доверието си към вас да разработите ефективни и еднозначни механизми, които да защитават авторските права и интелектуалната собственост, съобразени с потребностите на българските и световните творци”, се казва в обръщението. То ще бъде предадено в понеделник на старозагорския депутат от ГЕРБ Иван Колев, който ще го представи в парламента.


Граждански апел

Уважаема г-жо Председател на Народното събрание,
Уважаеми г-жи и г-да народни представители от 41-вото Народно събрание,

Ние, долуподписаните граждани на град Стара Загора, Република България и Европейския съюз, заявяваме своето несъгласие с ратифицирането на Търговското споразумение за борба с фалшификациите в Република България.

Апелираме към вас, в качеството ви на наши представители, категорично да отхвърлите и да гласувате „против“ споразумението.

Смятаме, че неговите текстове крият възможности за опасни интерпретации, които могат да ограничат и/или нарушат гражданските ни права. Не намираме за достатъчно редакция на документа, поради неясните подготвителни материали по него, които могат да се използват при неговото тълкуване, съгласно чл. 32 от Виенската конвенция. Според нас, вменените от споразумението задължения на интернет доставчиците ще доведат до икономически, политически и механични смущения в целия информационен сектор. Изразяваме доверието си във вас да разработите ефективни и еднозначни механизми, които да защитават авторските права и интелектуалната собственост, съобразно потребностите на българските и световните творци.
Вярваме, че ще се слушате в нас, защото, както казва бащата на модерната демокрация – Джон Лок, “У народа все още остава върховната власт да отмени или измени законодателството, когато реши, че даден законодателен акт влиза в противоречие с доверието, оказано на законодателите.”.

11.02.2012г.
гр. Стара Загора
Граждани на Стара Загора
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн