Възстановиха добива в “Мини Марица-изток”

STZAGORA.NET

Делян Добрев

Добивът на въглища в “Мини Марица-изток” ЕАД е възстановен и кризисната ситуация е овладяна, стана ясно на пресконференция днес с участието на ресорния зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма и член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг Делян Добрев и изп.директор на дружеството инж. Евгени Стойков.

Още в понеделник следобед е възстановено въглеподаването към две от централите – “Ей И Ес Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица изток 3″, както и доставката на енергийни въглища за “Брикел” ЕАД. Вчера са възстановени подкопаните от проливните дъждове участъци на жп линиите и до края на работния ден се очакваше да започне подаването на въглища и ТЕЦ “Марица Изток 2″ ЕАД. “Количеството въглища към централата няма да бъде на 100% подадено, но от утре (днес) централата ще бъде захранена с необходимите количества, за да заработи на пълна мощност”, каза зам.-министър Добрев.

По думите му в понеделник са проведени три заседания на Кризисния щаб, а вчера – две. Основният проблем е залятата и изключена подстанция “Изток”, както и от залетия жп път от рудник “Трояново север”. Наводнена е жп линията между рудник “Трояново 3″ и рудник “Трояново 1″, което затруднява доставката на брикетируеми въглища за “Брикел”. Очакваше се вчера да бъде възстановена линията и да започне извозването на въглищата.

Според Делян Добрев пропуснатите ползи са за “Мини Марица-изток”, топлоцентралите имат резерви, не са ограничавани от централния диспечер, не са имали проблеми с производството на електроенергия и нямат загуби. При добив средно 100 хиляди тона на ден, за около ден и половина прекъсване са добили около 150 хиляди тона въглища по-малко, пресметна той. Това обаче няма да се отрази значително на резултатите, защото при лоши метеорологични условия винаги има смущения.

Необходимо е да се изгради някакво защитно съоръжение на подстанция “Изток”, която е разположена много ниско и винаги при по-висока вълна има опасност от наводнение, трябва да се вземат мерки отсега, защото не се знае кога това може да се случи отново, посочи зам.-министърът.

Таня ИВАНОВА
-gerb

бутони към социални мрежи

2 коментари on “Възстановиха добива в “Мини Марица-изток””

  • Анонимен wrote on 8 февруари, 2012, 0:31

    Otnosno zaliatata podstancia prilivna valna ot voda ne e imalo.Tova niama da se slu4i ako pompite do neia ne sa ostanali bez TOK .Imalo li e rezervno zahranvane.

  • Holly wrote on 8 февруари, 2012, 11:14

    В такова време, при такива екстрени условия трябва да спре добивът на въглища. Трябва да се отводнят и почистят добре съоръженията и тогава да се работи. Но, явно по-важно е да се възстанови добивът. За съжаление никой не казва на каква цена, както и че се хаби човешки материал. Да не говорим какви са последствията за тежкото минно оборудване и ж.п.транспорта.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн