Стара Загора посрещна 21-я ни контингент от Кабул, Афганистан

STZAGORA.NET

Военен ритуал по посрещането на военнослужещите от 21-я контингент от Българската армия, участвал в операцията на Международните сили за сигурност (ISAF) в Кабул, Афганистан, се проведе днес в Стара Загора. Ритуалът започна в 11.00 часа на площада пред общината. В него участие взеха началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Атанас Самандов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев и командирът на Втора Тунджанска лека пехотна бригада генерал Петър Петров.


Областният управител Недялко Недялков също участва в тържественото посрещане на българския контингент, заедно със зам.-кмета на община Стара Загора Йордан Николов и председателят на Общинския съвет Емил Христов.

Зам.-кметът Йордан Николов приветства бойците и командирите от 21-вия български контингент, който се завърна от успешното 6-месечно участие в операция на Международните сили за поддържане на сигурността в Кабул.

Той ги поздрави с „Добре дошли!” от името на кмета Живко Тодоров за изпълнената с достойнство и чест мисия по охрана на летището в столицата на Афганистан. Николов изрази благодарност за „отличното представяне и високия боен дух, които са закономерни резултати от придобитата бойна подготовка, усвоените знания и умения по време на обучението.” Той отправи пожелания за ползотворна почивка заедно със семействата и близките хора и завърши с думите – „Гордеем се с вас!”

Контингентът включва национален елемент и 5-та рота за действие в зоната за отбрана на летището. Национален командир на контингента е полк. Петко Маринов от командването на Сухопътните войски. Командир на ротата е кап. Светослав Годинов от военно формирование 24 150 – Стара Загора. От общо 165 военни, 13 са жени. Над 90 процента от състава има опит от участия в предишни мисии.


Българският контингент се завърна след успешна шестмесечна служба, в която изпълняваше воинските си задължения в операцията на НАТО в Кабул, Афганистан. Национален командир на контингента в този период беше полковник Петко Маринов от военно формирование 22 450 – София, а командир на Пета рота за действие в зоната за отбрана на летище Кабул – капитан Светослав Годинов.


В мисията участваха и 16 жени от 210-те военнослужещи от военно формирование 48 430 – Стара Загора.
-vvv

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн