Проверяващи от щаба на бригада “Югоизточна Европа” инспектираха 38-ми пехотен батальон в Стара Загора

STZAGORA.NET

Група проверяващи от щаба на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа” (абревиатура – БРЮИЕ или SEEBRIG) пристигнаха днес на инспекция на 38-ми пехотен батальон от Втора Тунджанска бригада в Стара Загора, който е част от структурата и на бригадата. Проверяващите се водят от началник-щаба на SEEBRIG полк.Йоанас Хаджидимос от армията на Република Гърция. Той бе посрещнат от командира на батальона майор Димчев, след което прие строя на формированието и произнесе кратка приветствена реч, в която поздрави личния състав от името на командира на SEEBRIG бригаден генерал Здравко Поповски (от македонската армия). След това полк. Хаджидимос и придружаващите го полк.Кенан Рахич, полк. Озгур Тор, полк. Виторио Гуериеро и др. инспектираха щатното въоръжение и техника на батальона и проследи занятие по тактическа подготовка, което се провежда в момента на Гарнизонен учебен център “Люляк”.

Най-важните задачи пред бригадата тази година са предстоящото занятие SEESIM 2012 (South Eastern Europe Simulation 2012) и участието в собственото й учение “7 stars”, което ще се проведе на територията на Гърция.

Полк.Хаджидимос (вдясно) се качи на борда на модернизиран руски бронетранспортьор и разговаря с екипажа му.

Полк. Хаджидимос (вдясно) връчи на новоназначения командир на 38-ми пехотен батальон м-р Димчев вимпел на SEEBRIG, върху който са изписани имената на седемте страни, участващи със свои формирования в многонационалната бригада. (М-р Димчев наследи изтегления преди няколко месеца нагоре във военната йерархия бивш командир на батальона полк.Халваджиев.)

Обща снимка на проверяващите от инспекцията, която се извършва на всеки две години.

По-късно от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че Началникът на Щаба на бригада „Югоизточна Европа” полковник Йоанас Хаджидимос е оценил високо подготовката на военно формирование 48 430 – Стара Загора, декларирано за участие в състава на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа”. Водената от него инспектираща група наблюдава на полигон „Люляк” тактическо занятие на декларираното формирование, на което бяха демонстрирани действия при патрулиране, попадане в засада, противодействие на атака с импровизирано взривно устройство, попадане под ракетна атака и минохвъргачен обстрел, дейности на контролно-пропускателен пункт и др. По време на тактическото занятие военнослужещите демонстрираха висок професионализъм.

Следват снимки от занятието по разгръщане и охрана на КПП, което се проведе на полигон “Люляк” под наблюдението на проверяващата група от щаба на SEEBRIG:










*  *  *

Бригада „Югоизточна Европа” въплъщава идеята за “интелигентна отбрана” чрез оперативно съвместими и развръщаеми сили за управление на кризи, служещш на интересите на общата сигурност на държавите от НАТО в региона. България е предложила да приеме за постоянно щаба на SEEBRIG на територията на страната след 2015 г.

На 26.09.1998 г. в Скопие по време на Третата среща на министрите на отбраната на страните от ЮИЕ е подписано Споразумение за създаването на Многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) от министрите на отбраната на Албания, България, Гърция, Италия, Македония, Румъния и Турция. САЩ и Словения получават официален статут на наблюдатели, като по-късно такъв статут получават и Хърватия, Украйна, Молдова и Босна и Херцеговина. Страните-участнички гарантират, че дейността на ММСЮИЕ съответства на целите и принципите на ООН. Инициативата не е насочена срещу трета държава, нито пък има за цел да образува военен съюз под каквато и да било форма срещу някоя страна или група страни. Решенията се вземат с консенсус.

В изпълнение на споразумението за ММСЮИЕ се създава бригада Югоизточна Европа (БРЮИЕ или Southeastern European Brigade/SEEBRIG), която е на разположение в съответствие с възможностите си за използване при предотвратяване на конфликти и други операции по поддържане на мира, изграждане на мир и хуманитарни операции на ООН, ОССЕ, НАТО и ЕС.

В периода 2005-2007 г. командир на SEEBRIG бе бившият командир на 2-ра Тунджанска лека пехотна бригада бригаден генерал Нейко Ненов, в момента зам.-командир на Сухопътни войски.
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн