Вдигнаха билетчето в Стара Загора от 80 ст. на 1 лев, “Автобусни превози” е с нов управител

STZAGORA.NET

От тази сутрин градските автобуси в Стара Загора возят с билетче от 1 лев. С 25% е увеличена и цената на автобусите до близките села. Промяната е направена, след като собственикът на градския превозвач   “Автобусни превози” ООД е изпратил преди няколко дни уведомително писмо до община Стара Загора. В него като аргумент се сочат загубите от дейността на дружеството, както и непроменяната от 2008 г. досега цена на билетите. Очаква се община Стара Загора да излезе със становище или коментар по промяната след проведения този следобед разговор на консултанта на дружеството Николай Тонев с кмета Живко Тодоров.

Справката в Търговския регистър показва, че от вчера “Автобусни превози” ООД е с нов управител – Ангел Делчев, който наследи на поста работилия само три месеца Веселин Генев. Преди него пък, от 7 май 2008 г. до 3 ноември 2011 г., управител бе Светослав Маринов.

Мажоритарен собственик на “Автобусни превози” ООД пак според Търговския регистър е “Марица изток-Автотранспорт” ЕООД с управител Камен Жеков. То държи  99,9% от капитала на “Автобусни превози” . Със символично капиталово участие от лятото на 2009 година насам съдружници в “Автобусни превози” ООД са още две дружества – “Карат Стоянови” ООД и “Снежанка М.А” ООД. Те, заедно с “Марица изток-Автотранспорт” ЕООД, си поделят един от 16 680-те дяла по 10 лева от капитала.

На свой ред едноличен собственик на капитала на   “Марица изток-Автотранспорт” ЕООД е “Транспорт инвест 97″ АД, в чийто тричленен Съвет на директорите изпълнителен директор е Теодора Стоянова,  а членове – Камен Жеков и Станимира Гочева.
* * *
От 1 февруари 2012 г. “Автобусни превози” увеличи с 20 стотинки билета на градския транспорт в Стара Загора. Вчера, без да бъдат предварително предупредени, стотици старозагорци бяха неприятно изненадани с новата цена от 1 лев.

“Исканото повишение не отразява реалната цена на билета, но се съобразяваме с икономическата обстановка и усложненото финансово състояние на жителите на Стара Загора – се казва в писмото на ръководството, адресирано до кмета на Общината. – От последната актуализация на цените на билетите до сега течните горива са се покачили с близо 30%.” Освен това дружеството извършва различни разходи за поддръжка на МПС-та, намаление на картите на пенсионерите и хората с физически увреждания, на учениците и др.

Факт е, че през предишния кметски мандат от 2008 г. “Автобусни превози” са депозирали на три пъти искания за увеличение на цените на билетите, но не са получавали отговор от кмета проф. Светлин Танчев. Също е факт, че почти навсякъде в страната градският автобусен превоз е с билет от един лев.

По повод исканото увеличение на размера на билета кметът Живко Тодоров е провел работно съвещание с председателите на постоянните комисии при Общинския съвет. Съобразявайки всички обстоятелства, кметът е разписал увеличението с 20 стотинки.

В сила остава намалението с 50% на пътуването на пенсионерите и учениците при спазване на определените изисквания.

Засега билетчето за ползване услугите на общинската фирма “Тролейбусни превози” остава непроменено – 80 стотинки.

Росица РАНЧЕВА
-
-gerb

бутони за социални мрежи

1 коментар on “Вдигнаха билетчето в Стара Загора от 80 ст. на 1 лев, “Автобусни превози” е с нов управител”

  • Иван Митев wrote on 1 февруари, 2012, 18:44

    Повишението на цените за ползване на старозагорски градски транспорт е част от развиваща се инфлация, която е съпътстваща последица от влияние на сегашния непълноценен начин на държавно финансово управление.

    В резултат на наличния държавен финансов недъг се развиват диспропорции, които предизвикват сегашната стопанска криза.

    За да е възможно пълноценно обществено развитие е потребно да се прилага държавно финансово управление, което да е ГОДНО за съвременни стопански условия.

    Иван Митев – икономист


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн