Намалява предлагането на автомобили втора употреба в чужбина

Агенция “Фокус”/STZAGORA.NET
Намалява предлагането на автомобили втора употреба в чужбина, съобщава Информационна агенция “Фокус”. Причината е, че в западните държави все по-малко си купуват нови коли заради притеснения за доходи в бъдеще. Това каза Любомир Доросиев, заместник-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили. “Купувайки си нова кола, с изкарването й от магазина, се губи 30% от стойността, а за тези четири-пет години, в които човек ще я кара, губи 70-80% от това, което е платил, автомобилът се обезценява. Това е и тенденция на българския пазар, много коли свалиха цени и почти не се купуват”, каза той.

По думите му – от пет-шест месеца в чужбина вече няма евтини коли втора ръка. Освен това се налага българските търговци да ги купуват на по-високи цени заради конкуренцията, която оказват по-платежоспособните поляци, чехи, руснаци. Това, по думите му, не се усеща на българския пазар, защото търговците у нас са намалили маржовете си на печалба.

“Мисля, че българинът няма да усети това повишение, защото то е не повече от 5 %. То е почти незабележимо, но го има като факт и ние го компенсирахме с нашите печалби. Ако преди години се искаше печалба от един автомобил до 10 000 лева примерно от порядъка на 1000-1300 лева, в момента сме я свалили на 500-700 лева. Това е във всеки един сегмент от автомобилите. Има една тенденция – скъпите автомобили от 30 000 лева нагоре в момента се намират евтино на западния пазар, защото няма купувачи за тази стока, за този сегмент. Сега има доста добри предложения за скъпи коли, но те не могат да се реализират и на българския пазар”, каза Любомир Доросиев.
-

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн