Асоциация ще брани интереса на фирмите

STZAGORA.NET
Първо Общо събрание на Асоциацията за правна защита на фирмите (АПЗФ) се проведе на 27 януари в Стара Загора. На форума в хотел “Мериан палас” бяха представени намеренията за организиране на Кръгла маса, посветена на необходимостта от промени в данъчното законодателство и възможностите за превенция, които организацията предлага на фирмите. Бяха набелязани и конкретните мерки и цели, които ръководството си поставя. 

Сред участниците бяха председателят на Асоциацията на месопроизводителите Кирил Вътев и директорът на ТД НАП – офис Стара Загора, Георги Йорданов.

АПЗФ е създадена на 15 ноември 2011 г. и понастоящем в нея членуват 40 фирми. Според нейния председател Стефан Ялъмов всички те са големи данъкоплатци и годишният им оборот е 5-6 млн. евро. Идеята на основателите е неправителствената организация да придобие национален характер, за да може нейните предложения и идеи да имат по-сериозна тежест. 

От Асоциацията предлагат да бъдат обсъдени промени в предварителните обезпечителни мерки, уреждани в момента от чл.121, ал.1 от Данъчноосигурителния процесуален кодекс (ДОПК). В текста би следвало да се поставят условия за налагането им, а именно – да бъдат извършвани само с разрешение на съответния съд, и то след представяне на гаранция и достатъчно убедителни доказателства от страна на държавата. Нужна е промяна и на чл.177 от Закона за ДДС, който регламентира търсенето на отговорност от всеки доставчик за дължимия и невнесен данък от друго лице. Солидарната отговорност и това да се търси един и същи данък от няколко търговци по една и съща сделка не е регламентирано в европейското законодателство… 

Зам.-председателят на АПЗФ адв. Ивелина Илиева посочи, че Асоциацията ще предложи на фирмите правна защита и помощ при сезиране на Общия европейски съд в Люксембург. Той е компетентен да разглежда преки искове и жалби, предявени от физически или юридически лица срещу актове на институции, органи, служби и агенции, издадени от органи или институции на държава – членка на ЕС.

Според експертите на асоциацията в България масово не се спазват европейските директиви, а практиката на българските съдилища е в противоречие с трайната практика на Съда на ЕС по въпросите на данъчното право. По три казуса експертите на асоциацията вече са сезирали съда в Люксембург, по още три са направени запитвания, коментира адв.Илиева. По думите й имало уверения от страна на председателя на постоянната парламентарна комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, че тя и нейни колеги народни представители ще вземат участие в дискусията, която ще се проведе на 23 февруари т.г. в София.

Росица РАДНЕВА
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн