Старозагорски депутати искат повече часове за военно обучение в 9 и 10 клас по новия Закон за резерва

STZAGORA.NET

Народното събрание прие вчера на първо четене с 89 гласа „за”, един „против” и 22 „въздържали се” предложения от правителството Закон за резерва на Въоръжените сили, който предвижда въвеждането на по пет часа военно обучение в 9 и 10 клас. В дебатите по него се изказаха двама депутати от Старозагорския избирателен район: Емил Караниколов и Спас Панчев, съобщи електронният вестник за войската и народа otbrana.com.

Емил Караниколов от ПГ на ГЕРБ смята, че заложените десет часа – по пет в девети и десети клас, за придобиване на определени знания по защита на Отечеството, са крайно недостатъчни. Той даде информация, че при проведените разговори от Министерството на отбразованието са казали, че няма възможност да бъде увеличен този лимит.

Спас Панчев, бивш заместник-министър на отбраната, от ПГ на Коалиция за България смята, че в този закон трябва точно да се регламентира мястото на МВР, ДАНС, НРС и НСО. И той е на мнение, че пет часа в девети и пет часа в десети клас са недостатъчни за получаване на необходимите знания. Той препоръча за подобно обучение да се използват след завършване на средно образование някои от базите на войсковите поделения, като Враца или Плевен, където тези, които имат намерение да станат резервисти, да се запознаят с условията, преди да сключат договори.

Докладите на шестте комисии – по отбрана и външна политика, вътрешна сигурност и обществен ред, правната, социалната, регионалната и образователната, препоръчваха приемането на закона. След окончателното му гласуване се предвижда през втората половина на тази година и началото на следващата да бъдат сключени първите договори с 300-400 резервисти, а до края на 2014 г. – с до 3500.

Мнистърът на отбраната Аню Ангелов уточни, че доброволният принцип се отнася само до доброволния резерв. При привеждане на страната от мирно във военно положение запасът от резерва на Въоръжените сили ще бъде привличан задължително. Повече от 10 пъти ще се намали броят на водещите се на военен отчет български граждани и техника, отбеляза още министърът. Издръжката не резервиста от доброволния резерв, каза той, е 4-5 пъти по-евтина от тази на професионалния военнослужещ. Това според министъра ще даде възможност за намаляване на разходите за личния състав от бюджета за отбрана, което ще бъде в полза на бойната подготовка и модернизацията на Въоръжените сили.
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн