Общинският съвет в Казанлък подкрепи предложенията на Общината за пет проекта

Галина Стоянова

STZAGORA.NET
Предложенията на Община Казанлък за кандидатстване по 5 проекта и реализацията им, внесени от кмета Галина Стоянова, бяха подкрепени от Общинския съвет на заседанието днес, 27 януари 2012 г.

Съветниците дадоха зелена светлина общината да кандидатства по проект „Красива България” – 2012 по Мярка 02-02 „Спешно подпомагане на социални домове” с проект „Изграждане на Дом за възрастни с деменция в Казанлък” – довършителен етап на обща стойност 700 хил. лв. с ДДС. Необходимото съфинансиране, което ще бъде осигурено от общинския бюджет, е 300 хил. лв. с ДДС, както и са предвидени средства за актуализация на инвестиционния проект. Става дума за довършване на започнато преди години строителство на нова сграда на Дом № 2 „Димитър Папазов”. Домуващите в момента се помещават в сграда, строена през 1925 г., която не отговаря на изискванията за предоставяне на социални услуги и не подлежи на реконструкция.

Вторият проект е „Реконструкция/обновяване и оборудване на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” ЕООД-Казанлък”, който бе спечелен от Общината. След днешното решение на ОбС кметът ще подпише договора за безвъзмездна финансова помощ по проекта, който е на обща стойност 3 791 817 лв. Средствата за съфинансиране по пректа в размер на 130 059 лв. ще бъдат включени в бюджета на община Казанлък за 2012 г. (20 400 лв.) и за 2013 г. (109 659,33 лв.).

Третият проект, по който Общината ще кандидатства, е „Подмяна на оборудване на Детска млечна кухня” по Програмата на правителството на Япония за безвъзмездна финансова подкрепа на инициативи на местно ниво. Стойността е 37 000 евро без ДДС. Сградата на Детската млечна кухня е въведена в експлоатация през 1978 г. и оттогава до днес оборудването не е обновявано.В делнични дни тук се приготвят 1200-1500 порции храна за около 460 деца в 4 възрастови групи, отглеждани в домашни условия, и деца, настанени в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” – Казанлък. Обслужва 5 раздавателни филиала в града и такива в Крън, Енина, Овощник и Бузовград. Реконструкцията и обновяването на ДМК ще увеличи нейния капацитет, както ще се направи и надграждане на проекта за превръщането й в кухня-майка за всички детски заведения.

Четвъртият проект, по който Община Казанлък получи карт-бланш от общинските съветници, е кандадтстване с проектно предложение „Интегриран воден проект на община Казанлък.Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ-Казанлък” по процедура „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в агломерации над 10 000 еквивалент жители” на ОП „Околна среда”. Проектът е на стойност до 23,5 млн. лв. На 30 ноември 2011 г. проектното предложение бе внесено за становище в МОСВ. Средствата за покриване на допустимите разходи по проекта и осигуряване на собствения принос в размер до 1.5 млн. лв. ще бъдат заложени в бюджета за 2013 и 2014 г., за което бе взето решение от ОбС.

Петият проект на Община Казанлък „Добро образование сега – добри възможности в бъдеще” е по схема „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства”. Размерът на безвъзмездната финансова помощ е минимум 50 хил. лв. и максимум 390 хил. лв., като не се изисква съфинансиране от общинския бюджет. Община Казанлък е бенефициент по проекта и ще кандидатства с 8 партньори – 5 детски заведения и 3 основни училища на територията на общината. С решението на ОбС бе дадено съгласие за подписване на споразумение за разпределение на дейностите.
-

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн