Опитаха да спасят Стара Загора от обледяване

STZAGORA.NET

В петък и лишени от свобода ще помагат за почистването на тротоарите


Заради кризисната ситуация Община Стара Загора е направила искане към частни фирми за осигуряване на допълнителна техника, с която да се подпомогне почистването на пътните артерии. Лично кметът Живко Тодоров е успял в ранния следобед да осигури три снегопочистващи машини за кварталите “Трите чучура – север” и “Железник”.

До редакционното ни приключване на броя стана известно, че въпреки усложнената обстановка, няма закъсали коли в Стара Загора. Въпреки закъснението от 5 до 10 мин, градският транспорт (поне до 18 часа) не е променил разписанието си. В ранните часове вчера е аварирал един тролейбус, но поради технически причини.

По последна информация трудно проходими са пътищата към телевизионната кула и Дъбрава, навявания има на много места в общината. Заради обявения код червено общинският кризисен щаб чрез електронните медии призовава вчера гражданите да не използват автомобилите си, освен в краен случай.

Във връзка с многобройните сигнали, постъпили сутринта в Община Стара Загора, за снегорини, които се движат по улиците с вдигнати гребла, са проведени спешни разговори с концесионера по почистването – фирма “Нелсен Чистота”.

Според управителя на дружеството Стоян Димитров причината машините да не ринат снега е, че от 4.30 ч до 14.30 ч улиците на града, включително и кварталите, са третирани четири пъти с препарата за топене на сняг айсмелт, допълнително са разпръсквани сол и луга. Особено внимание в обедните часове е било отделено на кв. “Трите чучура-север”, ул. “Христо Ботев” и бул. “Славянски”.

Във връзка със сигналите кметът Живко Тодоров и първият зам.-кмет Йордан Николов са предприели спешна инспекция, за да се запознаят на място със ситуацията. На определени места те са констатирали пропуски в почистването на снега. Кметът е разпоредил получените сигнали от граждани на горещите телефони да се предават на Валери Иванов – началник-отдел “Опазване на обществения ред”, за да се реагира своевременно.

“Всичките вложени усилия бяха да не се стигне до обледяване на Стара Загора”, коментира пред медията ни старозагорският кмет. Той гарантира, че екипът му ще бъде през цялата нощ на разположение и ще реагира при всяка кризисна ситуация.

В петък почистването на тротоарите и пешеходната зона в града ще започне час по-рано, в 7.00 ч, от работници на звено “Чистота” към административните бюра. Към тях ще се включат 50 лишени от свобода, които са на лек режим.

Йовка ВЕЛИКОВА
-

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн