Общината ще контролира използването на картите за градския транспорт, за които доплаща. Сесията прие новата структура на администрацията

STZAGORA.NET
От 1 март тази година преференции за пътуване с градския транспорт освен пенсионерите в Стара Загора, вече ще имат и учащите се, като картите им ще важат и за двата вида транспорт, реши на петото си заседание Общинският съвет.

По т.4 от дневния ред общинските съветници приеха варианта, предложен от кмета Живко Тодоров, за пътуване с автобусен и тролейбусен транспорт на пенсионерите, хората с увреждания и учащите се, съобщиха от пресцентъра на общината.

То предвижда във вътрешноградски транспорт пенсионери и лица със 71 или над 71 % намалена работоспособност над 70 години и с постоянна адресна регистрация в гр. Стара Загора, с размер на пенсията до 250 лв., да ползват билет за пътуване с 50 % намаление от стойността на редовната цена на билета във вътрешноградски транспорт, срещу представена годишна карта по образец.

Правото на пътуване се доказва с годишна карта от 10,00 лв., издадена от „Автобусни превози” ООД или „Тролейбусни превози” ЕООД, след представяне на лична карта, снимка, документ, удостоверяващ размера на получаваната пенсия и решение на ТЕЛК за хората с увреждания. Картата важи в превозните средства на двете дружества, независимо от това откъде е издадена.

Пенсионерите, с постоянен адрес в селата на територията на община Стара Загора, на възраст над 70 години и размер на пенсията до 250 лв. , имат право на 10 еднопосочни пътувания в месеца до или от общинския център, като ползват 50 % намаление от редовната цена срещу представена годишна карта по образец.

Правото на пътуване се доказва с годишна карта от 10,00 лв., издадена от „Автобусни превози” ООД, след представяне на лична карта, снимка и документ, удостоверяващ размера на получаваната пенсия.

Решението предвижда ученици и студенти редовно обучение, от учебните заведения в Стара Загора, които са с настоящ и постоянен адрес в Стара Загора, или в населени места от общината, да пътуват във вътрешноградския транспорт с билет за пътуване с 50 % намаление от стойността на редовната цена на билета, срещу представена годишна карта по образец.

Правото на пътуване се доказва с две карти по 10,00 лв., важащи съответно за двата срока на учебната година , издадени от „Автобусни превози” ООД или „Тролейбусни превози” ЕООД, след представяне на документ, удостоверяващ, че лицето е ученик или студент редовно обучение през съответната учебна година и снимка. Картите важат в превозните средства на двете дружества, независимо от това откъде са издадени.

За месеците юли и август, няма да бъдат изплащани компенсации на превозвачите, тъй като учениците и студентите са във ваканция и през този период пътуват инцидентно.

За извършените по намалени цени пътувания за споменатите категории пътници, извън разпоредбите на Постановление № 66 на МС от 15.04.1991 г. за определяне минимални размери на намаленията на превозните цени по автомобилния транспорт на някои групи граждани, общинска администрация ежемесечно ще привежда на превозвачите компенсация в размер, както следва:

І. За пенсионери и лица със 71 или над 71 % намалена работоспособност над 70 години и с постоянна адресна регистрация в гр. Стара Загора, с размер на пенсията до 250 лв. ежемесечно на превозвачите се привеждат по 10,00 лв. на брой издадена абонаментна карта.

ІІ. За пенсионерите, с постоянен адрес в селата на територията на община Стара Загора, на възраст над 70 години и размер на пенсията до 250 лв., ежемесечно на превозвача се заплаща 50 % от стойността на редовния билет до съответното населено място за 10 еднопосочни пътувания на брой издадена абонаментна карта.

ІІІ. За превозите на ученици и студенти редовно обучение, от учебните заведения в Стара Загора, които са с настоящ и постоянен адрес в Стара Загора, или в населени места от общината, ежемесечно на превозвачите се привеждат по 9,00 лв. на брой издадена абонаментна карта.

С Решението се утвърждава месечен лимит на дължимите компенсации по трите вида превози в размер на не повече от 100 000 лв.

Старейшините приеха предложението на кмета ежемесечно превозвачите да представят в община Стара Загора опис – справка за изминалия месец съдържаща: трите имена, ЕГН, номер на издадената карта, постоянен адрес по местоживеене, подпис на лицето, както и копие от финансовите документи, удостоверяващи броя продадени абонаментни карти. Решението влиза в сила от 01.03.2012 г.

С приемането на това Решение се слага край на проблема с непризнаването на ученическите карти от единия от превозвачите, коментираха общинските съветници.

* * *
Старейшините дадоха и предварителното си съгласие за промяна на предназначението на земеделски земи в землището на с.Ракитница, за да бъде прокаран път и построен подземен електропровод за бъдещото депо. Това ще стане със средства на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, в което участват 11-те общини от областта, плюс община Твърдица.

Община Стара Загора ще кандидатства и по проектт “Красива България” за средства за ремонт на Дома за стари хора на Старозагорските минерални бани. Стойността на проекта е 520 000 лева с ДДС, от които 120 000 са съфинансиране от общината.

Общинският съвет прие новата структура на администрацията

Общо 33 точки точки бяха обсъдени по време на редовната сесия на Общински съвет Стара Загора, която се проведе на 26 януари. На първо четене бе прието предложението за изменение и допълнение на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на общината. В нея се регламентира паркирането на служебни коли в „зелената” зона на града. В наредбата е фиксирана възможността юридическите лица да заплащат съответната такса за осем часа на ден, като същите тези часове не винаги и при всички юридически лица съвпадат с режима за кратковременно платено паркиране. С промените се уточнява, че заплащането ще става минимум по 8 часа на ден, но не повече от режима на платено паркиране в „зелена” зона.

Кметът информира ОбС, че в общинската администрация е сформирана работна група за изработване на нова наредба определяща правилата за паркиране и обхвата на „зелената зона” в Стара Загора.

С 37 гласа „за”, 10 „въздържали се” и нито един против бе прието предложението на кмета Живко Тодоров за нова структура на Общинската администрация и промяна на финансираната численост на персонала в някои бюджетни дейности за 2012 г.

Старата структура на общината не беше работеща, а аз искам в администрацията да има ясни отговорности, които да не се размиват между много хора, каза кметът по повод опасенията на част от общинските съветници, че кметът, зам.-кметовете и секретарят на общината се натоварват с прекалено много дейности. Ние не искаме хората да работят в спокойствие, а под полезно напрежение, това важи както за ръководството, така и за хората заети в администрацията, почистването на града и т.н. Необходима е динамика, която да работи в полза на всички жители на общината, категоричен бе Живко Тодоров. Във връзка със съкращаването на позиции те са неизбежни, тъй като през последните години драстично са намалели средствата за държавно- делегирани дейности. В структурата на общината от 349 остават 331 щатни бройки, а извън структурата на администрацията се закриват близо 80 позиции. Работата на кмета ще се подпомага от трима, а не от четирима зам.-кметове, както бе досега. Дирекциите от девет стават осем, а отделите от двайсет и шест – двайсет и три. Преструктурирането на дирекциите и отделите цели по-стройна работа на общинската администрация и по-ясни контролни функции.
-

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн