Проекти за 1,4 млн. лв. разработва Земеделският институт в Стара Загора

STZAGORA.NET

Тази година Земеделският институт в Стара Загора разработва проекти за над 1,4 млн. лв. с външно финансиране, обяви пред медиите днес директорката на института доц. д-р Стайка Лалева (на снимката – втората отляво). Единият от проектите е съвместен с учени от университета в Падуа, Италия, и е за 560 хил. лв. Разработката ще помогне на производители и селекционери да увеличат годишните си приходи, като се следят по генетичен път качествата на млякото за използване в преработвателната индустрия, обясни проф.Живко Кръстанов, ръководител на научната дейност в института.

Предварително ще се изследва за какъв продукт е най-подходящо млякото от определени породи крави и ще се насочва съответно за производството на сирене, кашкавал или други продукти. Така например вече е известно, че млякото на черно-шареното говедо е най-добро за прясно и кисело. България е третата страна в света след Италия и Финландия, която се опитва да приложи този метод, ползите от който през следващите няколко години за животновъдството ни се оценяват на 2,5-3 млн. лв., поясни доц. Лалева. В момента Земеделският институт изследва пробите на няколко асоциации на млекопроизводители.

Старозагорските учени разработват и проект за оптимизиране на фуражите с цел снижаване на въглеродните емисии, които се отделят в процеса на храносмилането от хилядите овце, крави и друг добитък, за което сме задължени по протокола от Киото. Оценките са, животновъдният отрасъл генерира цели 25% от всички парникови газове в света. Но на родните фермери вече няма да им се налага да изпращат проби от фуражите си за анализ зад океана – Земеделският институт в Стара Загора отскоро разполага с последно поколение апаратура и извършва изследването тук.

Третият проект, по който работят в института, е за използване на морските биологични ресурси и продукти от тях като добавка в храните за птици и преживни животни.

Вече е закупена необходимата апаратура за оборудване на лабораториите, като последните уреди и апарати ще бъдат доставени в края на февруари.

През последните 5 години над 1500 фермери са преминали през различни курсове за обучение и повишаване на квалификацията, ръководени от научни работници от института. Доц. Лалева обобщи, че само 31 на сто от всички разходи на учените са осигурени по бюджетен път, останалите са от собствени приходи и защитени проекти. Дял във финансирането имат и отглежданите в института собствени елитни стада. Част от производството може да се намери на пазара. От две години старозагорци закупуват по тон и половина прясно мляко на ден от двата млекомата в бившето кино “Комсомол”. В магазините на града е разпространено и превъзходното кисело мляко с марка “НИГО”, от което се продават от 500 до 800 кг дневно. На голямо търсене в Стара Загора се радват и съвсем пресните яйца, производство на Земеделския институт, които се доставят по магазините още в деня на събирането им.

* * *
Земеделският институт в Стара Загора е разположен в Централна Южна България, на 8 км югоизточно от града. Началото си води от Депото за добитък край Стара Загора, създадено през 1898 г. Наследник е на първия институт по животновъдство у нас, създаден с указ на цар Борис ІІІ от 16.02.1942 г. Тук е поставено началото на животновъдната наука в България.

Жанета ДЕЯНОВА
-

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн