Д-р Тренчев: Има обществено напрежение, а дали ще спадне, зависи от премиера

STZAGORA.NET

КТ “Подкрепа” провежда днес конфедеративния си съвет в Стара Загора – градът, в който синдикатът бе учреден на 8 февруари 1989 г., както напомни лидерът му д-р Константин Тренчев. Обикновено конфедеративните съвети се провеждат в София, но заради миньорската стачка този път мястото е избрано да е тук.

Съветът анализира протестните действия от края на 2011 и началото на 2012 г. – големия митинг за възрастта за пенсиониране, жп стачката и миньорската стачка: коя от структурите как е реагирала, колко добре се е представила, какво да се прави, за да станат проявите на “Подкрепа” по-успешни.

“Бяхме принудени да предприемем тази крайна мярка, след като на масата на преговорите не постигнахме нищо”, каза по повод приключилия ефективен протест в Мините д-р Тренчев.

“Бедата е, че се надига напрежение в доста обществени групи, непровокирано от нас – при скрападжиите, където са засегнати интересите на 14 000 души, в Асоциацията на малките бензиностанции. Това става на фона на обеднаващото население, увеличаващата се безработица, многобройните фалити и, ако щете, на фона на шумно прокламираната ни финансова стабилност, в която си позволявам да се съмнявам, поне отчасти. Сериозно сме притеснени от това обществено напрежение”, каза още лидерът на “Подкрепа”. Общественото напрежение идвало в момент, когато, по думите му, “се умува за тегленето на един сериозен заем, с който да се посрещнат разходите за следващата година”. Защото парите в държавата драстично са намалели, а от началото на мандата над 420 000 работни места са трайно затворени. В заключение Тренчев обобщи: “Ако премиерът преоцени действията на свои министри и обществените реакции, общественото напрежение може да се намали. Иначе може да се взриви и от най-дребен повод, дори битов – като Катуница например”

Д-р Тренчев за пореден път и от Стара Загора поиска да се проверят за досиета работодателските организации и синдикатите, имайки предвид конкретно “нашият братски синдикат КНСБ”, тъй като КТ “Подкрепа” още през 2007 г. е предала за проверка пълен списък на активистите си в страната – 415 души, от които с принадлежност към структурите на ДС са се оказали 8. “Ние не искаме нищо повече, освен да се спази законът”, обяви докторът.

Самият той бил проверяван няколко пъти, след като сам още през 1992 г. е повдигнал въпроса за досиетата. “Едвин Сугарев ми посвети тогава няколко броя във в.”Демокрация”, за което бе осъден”, припомни Тренчев и увери, че притежава писмо от министъра на вътрешните работи от 1997 г., че няма никаква обвързаност с “тия структури”. “Мислите ли, че нямаше да ме заковат като хербарий, ако имах?!”, риторично попита той. “Правили са ми предложения да стана партиен член в института (някогашния Висш мединицски институт в Стара Загора – бел. ред.), но тези предложения останаха без последствия”, върна лентата десетилетия назад докторът и припомни, че с отличната си диплома отдавна вече е можело да бъде професор в най-престижните щатски университети – Корнуелския или “Кълъмбия”, но е избрал да остане в България в момент, в който три западни държави са му предлагали политическо убежище. След повече от 20 години в политическите борби начело на синдиката Тренчев призна, че вече се усеща донякъде демотивиран.

Според д-р Тренчев роми са “помогнали” в “разтоварването” на композицията с пернишки въглища от рудник “Св.Елизабет”, които трябваше частично да заместят спрения по време на стачката местен добив. “Но те са една весела група от хора, ние не им се сърдим за нищо”, каза той. И нарече “абсурдна” направената от министър Трайчо Трайков връзка между стачката и известни политически влияния, “и то червени”. “Ще взема записите на тези негови изказвания от различните радиа и други медии, и ще преценя как да реагирам”, каза Тренчев.

Заедно с него днес пред медиите застанаха и икономическият експерт в КТ “Подкрепа” Мика Зайкова, председателят на синдикалната структура в “Мини Марица-изток” Генчо Генчев и регионалният лидер на синдиката Михаил Михайлов. Мика Зайкова бе питана за Сребърния фонд и обясни, че той се трупа и пази за пика на демографската криза у нас, който ще дойде през 2025-2027 г. “От него не се търсят доходи, той трябва да е възможно най-стабилен”, каза тя. Генчев пък сподели, че управляващите не са очаквали сериозна ефективна стачка: “Те бяха останали с убеждението, че ще стачкуват само 200-300 човека”.

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн