Лидерът на КНСБ в Мините Валентин Вълчев и зам.-министър Делян Добрев за края на стачката

Агенция “Фокус”/STZAGORA.NET

Валентин Вълчев: Споразумението с ръководството на “Мини Марица-изток” напълно удовлетворява исканията на синдикатите

Раднево. Подписаното споразумение с ръководството на „Мини Марица-изток” напълно удовлетворява исканията на синдикатите, заяви Валентин Вълчев от КНСБ.

„Преговорите бяха близо 15–16 часа. Споразумението го подписахме тази сутрин в 06.00 часа”, каза той.

В споразумението се отчита стратегическото значение на предприятието за енергийния сектор. „В плановете на дружеството не е залегнало обособяване или разделяне на дейности или – раздържавяване на предприятието. Инвестиционната програма ще бъде с 22 милиона лева повече за 2012 година спрямо 2011 година. Работодателят трябва да изпълнява ангажиментите си по колективния трудов договор. Спешно трябва да се придвижат процедурите, касаещи задължението му относно здравословни и безопасни условия на труд. Трябва да се изпълнява и Програмата за здравословни и безопасни условия на труд. Главна инспекция по труда ще направи предписания на работодателя по здравословни и безопасни условия на труд. Ще има компенсации за работещите за добрите резултати през 2011 година в размер на 2 130 000 лева. Всички структурни промени в бъдеще, които ще се извършват в дружеството, ще бъдат съгласувани със синдикатите. В клоновете, където има нужда от назначения на свободните работни места, веднага ще бъдат назначени не по-малко от 85 работника”, посочи Вълчев.

От 08.00 часа „Мини Марица-изток” възстанови дейността си.

Зам.-министър Делян Добрев: Не може да се говори за загуби от стачката в „Мини Марица Изток”, а за пропуснати ползи

София. Не може да се говори за загуби от стачката в „Мини Марица Изток”, а за пропуснати ползи. Това заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в „Неделя 150” на БНР.

Рано тази сутрин приключи ефективната стачка в „Мини Марица Изток”. Синдикатите и работодателят подписаха стачно споразумение. В приембюла е записано, че „Мини Марица Изток” няма да бъде раздържавявано или пък да бъдат обособявани и приватизирани части от дружеството. Миньорите ще получат и по 300 лв. допълнителни бонуси. Удовлетворени са и исканията за подобряване условията на труд.

Зам.-министър Добрев поясни, че преките загуби от стачката са тези от постоянните разходи на „Мини Марица-изток”. „Не съм казвал дали те са в размер 1,2 млн. лв. на ден, защото това не е информация, с която разполагам. В НЕК има допълнителен разход от 1,5 млн. лв. до преди два дни, така че това са все разходи, които биха евентуално се отразили върху покачване на цената на електроенергията. По-големият разход обаче са пропуснатите ползи”, коментира Добрев.

Съмненията, че действията на синдикатите по време на стачката са обслужвали Христо Ковачки до известна степен имат основания, коментира още зам.-министърът. „Истината е, че в стачната декларация, с която започна тази стачка, имаше четири искания и само едно от тях беше за „Мини Марица-изток”. Останалите искания бяха свързани с търговски спорове между частни компании или с други дружества, така че съмненията, които се появяват, до известна степен имат основания”, аргументира се Делян Добрев.
-gerb

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн