Край на стачката в „Мини Марица-изток”!

STZAGORA.NET

Ефективната стачка в „Мини Марица-изток” се прекратява от дневната смяна днес

При поредните преговори между представителите на работниците и служителите и изпълнителният директор на „Мини Марица изток” ЕАД инж. Евгени Стойков, в присъствието на Делян Добрев, Председател на СД на БЕХ ЕАД и зам.- министър на МИЕТ с ресор „Енергетика”, както и на д-р Константин Тренчев, Председател на КТ „Подкрепа” и Пламен Димитров, председател на КНСБ, започнали на 21.01. и продължили повече от 13 часа, в 6,00 ч. днес, неделя, 22.01.2012 г., спорещите страни сключиха споразумение.

С подписването на настоящото споразумение Стачният комитет и Синдикатите – страна по КТД, се задължиха да предприемат действия за незабавно прекратяване на стачните действия с оглед възобновяване на нормалната производствена дейност на предприятието.

Като признават приноса на работниците в „Мини Марица-изток“ ЕАД за постигане на добрите производствени резултати на дружеството за 2011 г., като оценяват заслугата на ръководството на „Мини Марица-изток“ ЕАД, на принципала на дружеството в лицето на „БЕХ” ЕАД и на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за осигуряване на условия за по-висок добив и пазар за произведената суровина, в т.ч. рехабилитацията на ТЕЦ „Марица-изток 2“, изграждането на далекопроводи и присъединяването на AES Гълъбово, удължаването на живота на ТЕЦ „Брикел“, както и осигуряване на дългосрочна перспектива за устойчиво развитие на въгледобива в региона с плановете за изграждане на нови мощности в комплекса „Марица-изток“, които стоят в основата на добрите производствени резултати, както и отчитайки стратегическото значение на предприятието за енергийния сектор на страната и факта, че в плановете за развитие на дружеството не е залегнало обособяване или разделяне на дейности и/или раздържавяване на предприятието, двете страни направиха взаимни компромиси по отстояваните позиции.

Ангажиментите, които се поеха от страните са свързани с предприемането на необходими действия за подобряване условията на труд и битовите условия за работниците и служителите.

С наваксване на изоставането в производствената програма на „Мини Марица-изток“ ЕАД на всички работници и служители в предприятието през януари 2012 г. ще бъде разпределена парична сума в общ размер от 2 130 000 лв. (по още около 300 лева на всеки от 7-те хиляди работници и служители в Мините – бел. ред.)

Най-спешната необходимост от нови назначения на свободните работни места ще се уточнят от Управителите на клонове.

Двете страни поеха ангажимента да работят за модернизация, по-висока ефективност и добри производствени резултати на най-голямото въгледобивно дружество в страната.

С подписването на настоящото споразумение всички спорни въпроси по Споразумението по Протокол от 12.07.2011 г. и изпълнението му бяха окончателно уредени.

Участниците в преговорите изразиха удовлетворението си от постигнатото споразумение, декларираха, че то отговаря на интересите им и е постигнато в дух на сътрудничество, взаимни отстъпки и зачитане на интересите и на двете страни.
-vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн