Стачниците поискаха Мините да останат държавни

STZAGORA.NET

Със скандирания “Всеки ден ще е така до победата” в 9.30 часа тази сутрин започна митингът на стачкуващите миньори от “Мини Марица-изток” ЕАД пред сградата на управлението в Раднево. За участие в него с автобуси бяха докарани към 500 работници от приключилите нощни смени. На площада в Раднево са лидерите на КНСБ и КТ “Подкрепа” Пламен Димитров и д-р Константин Тренчев.

“Въпросът за парите е последен”, заяви Пламен Димитров. Според него на първо място в преговорния процес сега е поставено искането Мините да останат държавно дружество. Силен акцент синдикатите поставят и върху условията на труд, както и върху осигуряването на оптимална численост на личния състав (заради критиките, че смените са недоокомплектовани). Поискано бе назначаването на нови 450 работници в рамките на месец. Лидерът на КНСБ бил “умерен оптимист” за изхода на преговорите, които бяха подновени от 13.30 часа в събота.

Д-р Тренчев обаче не пропусна да хвърли камък в градината на финансовия министър Симеон Дянков с укора, че е прибрал парите на миньорите, за да запушва дупки в бюджета.

* * *
В “Марица-изток” са спрени 1000 мегавата мощности

Износът на електроенергия от България бе спрян тази нощ по заповед на министър Трайков от 00,00 часа средноевропейско време (01.00 часа българско време), съобщиха от Електроенергийния системен оператор, цитиран от Агенция “Фокус”. Причините са стачните действия на миньорите от мини “Марица-изток”, ниските температури и нарасналото вътрешно потребление на електроенергия.

С цел удължаване периода на работа и недопускане повреди по основното оборудване, са спрени 1000 мегавата мощности от централите в Маришкия басейн. Транзитните потоци на електроенергия през страната не са ограничавани.

Към 11.00 часа днес в системата са включени два блока студен резерв на ТЕЦ „Варна”, които компенсират електроенергията, непроизведена от термичните централи на Маришкия басейн.

Потреблението на електроенергия е нормално за зимния сезон. Към 11 часа бе 5850 мегавата. Очакваният пик в товара за 19.00 часа днес е 6000 мегавата, а като цяло вътрешното потребление да достигне 124 млн. киловатчаса електроенергия. За сравнение на 20 януари потреблението е било 133 млн. kWh.

До този момент, независимо от силния снеговалеж и вятър, няма аварии по преносната мрежа.
-vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн