Осветиха агентурното минало на митрополит Галактион

STZAGORA.NET
Комисията по разкриване на документите и за обявяване напринадлежност на български граждани към Държавна сигурност, известна в общественото пространство като Комисия по досиетата, днес публикува имената на висшия клир на Българската православна църква, свързани по време на социализма с Държавна сигурност. От общо 15 български митрополити, за 12 е установена принадлежност към ДС. Сред тях е и Старозагорският митрополит Галактион. Според наличните документи той е осъществявал сътрудничество в качеството си на агент под псевдонима Мишо в Шесто управление. Галактион Любенов Табаков е бил вербуван на 23.09.1981 г. и официално регистриран към службите на 28.09.1981 г. Липсват данни за снемането му от оперативен отчет. Намерените документи, въз основа на които Комисията по досиетата е установила принадлежността на Старозагорския митрополит към ДС, са 4 броя картони, регистрационен дневник и писмо от НСЗК от 09.11.1990 г. с искане “да бъдат заличени от всички картотеки данните” за “Мишо”.

За агентурното минало на Галактион е известно от доста време и първата му проверка е била направена постфактум в качеството му на депутат в 36-ото Народно събрание от квотата на СДС (1901-1994 г.). Тогава обаче той все още не беше митрополит на Старозагорската епархия, а епископ в храм “Александър Невски” – София. Досега висшият слуга на Бога не е дал никакъв коментар за агентурното си минало. Днес “Старозагорски новини” се отказа да го издирва за такъв, тъй като през последните няколко години (след като направи Слави Бинев архонт в Рим) медията ни винаги е удряла на камък. Последният ни опит за връзка с митрополита беше преди десетина дни, във връзка с членството му в Съвета на директорите на “Тъканна банка Остеоцентър – България”. И пак без резултат.

Принадлежността на 12 от всичките 15 български митрополити към ДС обяснява яростния отпор на Българската православна църква към разсекретяване на данните за агентурното им минало. Но все пак висшият клир дължи обяснения на миряните в България защо и как в миналото това се е случило. Още повече, че всичките 12 митрополити с установена принадлежност към ДС са сътрудничили на Шесто управление.

Йовка НИКОЛОВА
-gerb

spodelime

3 коментари on “Осветиха агентурното минало на митрополит Галактион”

  • минувач wrote on 18 януари, 2012, 19:19

    То не бяха досиета, не бяха агенти, не бе чудо. И…? Според многознайковците на кои служби, ако не на БГ е трябвало да бъдат служители?……За сведение: В САЩ всички граждани са доносници, за най малкото съмнение трябва да се обадят на 911 или 311. Щом са били агенти на ДС – значи са били читави хора, с качества. В специалните служби с тъпанари не работят. Днес май е по-важно да си реститут, “предприемчив” в криминалния преход или да си крак с времето и да драскаш със спрейове по мотриси, стени на блокове и паметници на историята. Баси, какви времена доживяхме. Самоубийства, грабежи, палежи, метални врати, здравен геноцид, чалга, мутри. И то всичко заради пустата ДС. Че и заради ланския сняг. Какво агентурно минало, какви пет лева? Коя държава няма служби? И на кои служби, ако не на българските е трябвало да служат владиците? Да не си мислите, че във Ватикана са ангели небесни?

  • 1234 wrote on 23 януари, 2012, 18:26

    По всички медии се лее сагата за владиците-агенти. Журналисти и политици с наслаждение кълват от предоставената им мърша. Зомбираната публика, злобно удоволетворена, ръкопляска. Та нали винаги около ешафодите се е стичала най-лумпенизираната и безмозъчна сган от сеирджии. А хитрите лисици от задкулисието радостно потриват лапички. След като опоскаха де що читаво бе останало от уж омразния социализъм, идва ред и на църковните имоти.

  • Анонимен wrote on 24 януари, 2013, 19:00

    Нямаме против доносниците имаме против границите, ако бяха отворени, както в нормалните страни и както сега у нас, нямаше да има нужда да се отварят досиетата, защото щяха да са останали само такива, или прехода щеше да е още преди “историческия” априлския пленум.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн