Общинският съвет ще одобрява бюджетите на училищата и детските градини в Стара Загора

STZAGORA.NET

Заместник-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова участва в първото за годината работно съвещание с директорите на общински училища, на което стана ясно, че за първи път Общинският съвет ще гледа бюджетите на училищата и детските градини в общината, съобщиха от пресцентъра на администрацията.

Иванка Сотирова приветства училищните директори от името на кмета Живко Тодоров и припомни, че Стара Загора е една от пилотните общини, която започна обучение по предучилищна подготовка на децата. Тя подчерта, че за първа година бюджетите на училищата ще се гледат в Общинския съвет. Срокът за внасянето им е до 27 януари , а срокът за приемането им от общинските съветници- до 17 февруари.


Зам.-кметът запозна школските директори с проектите, по които се откриват процедури, като настоя да се работи по всички отворени проекти и програми на Министерството на образованието, младежта и науката. На вниманието на присъстващите бяха представени усилията на общинското ръководство за разрешаване на проблемите с оптимизацията на сградния фонд, с необходимите ремонти и санирането на сградите. Училищата, които имат проблем с приема, трябва да го обмислят добре, тъй като показателите не са много обещаващи, каза Сотирова, като наблегна на намаляващия брой на децата. Необходимо е добро прогнозиране на възможностите и пазарна политика за предложения прием, подчерта тя. По думите й, усилията трябва да се насочат към 100% обхват на 5-годишните деца, към реално прогнозиране на държавния план- прием, към целодневно обучение на учениците до ІV клас, до 2014 г.


Промени в нормативната уредба указват изработването на Бюджет на училищата за настоящата година. Новите моменти представи директорът на Дирекция „Финансово- стопански дейности и бюджет” Цанка Ганева, като насочи вниманието към сроковете за изготвяне на формулата и за приемане на бюджета на всяко училище и на Общината. По думите й, с 43 лв. се е увеличил единният разходен стандарт на ученик в Община Стара Загора, в сравнение с миналата година. Директно от МОМН, училищата ще получават в сметките си по 427 лв. за целодневното обучение на всеки ученик от 1 и 2 клас, съобщи Ганева. Тя запозна директорите с начините за проверка и предварителен контрол на разходите, и разясни как ще пътуват учениците с градския транспорт.

Беше избрана работна група, която ще участва в работата на комисията по съставянето на формулата за разпределяне бюджета по училища в състав:

1. Красимир Кънев – директор на ОУ „Самара”.
2. Емилия Караславова – директор на ХІ ОУ „Н. Лилиев”.
3. Пенка Трандева – директор на СОУ „Хр. Смирненски”.
4. Николай Широв – директор на ОУ „Г. Райчев”.
5. Стефан Желев – директор на ХІІ ОУ „Ст. Караджа”.
6. Пепа Кирилова – директор на ОУ в с. Хан Аспарухово.

Пенка Чавдарова, началник отдел „Образование, младежки дейности и спорт”, информира присъстващите за работата по проектите на МОМН – Проект УСПЕХ, Проект за средищните училища, за целодневен режим на обучение І и ІІ клас, по проекти на Държавен фонд „Земеделие” и въвеждане на електронните дневници в училище.
-

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн