Лекари от ТЕЛК: Стресирани сме!

STZAGORA.NET
“Ние не сме престъпници! Стресирани сме от новото решение, че ще трябва да плащаме.” Така д-р Валентина Иванова – началник на Първа Териториална лекарска комисия (ТЕЛК) в Стара Загора, обобщи мнението на колегите си по повод промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО). В тях се предвижда от началото на тази година лекарите от националната и регионалните комисии да възстановяват изплатените обезщетения или пенсии за инвалидност, ако тяхното решение е изменено или отменено от горестоящия административен орган или съд. Подобни санкции за лекарите от експертизата имаше и преди, но през лятото на 2010 година бяха отменени. С промените в КСО от края на миналата година отново се появява текст, предвиждащ санкции. Лекарите от медицинската експертиза са възмутени, че това е станало тихомълком, без никакво обсъждане.

“Ако пенсионирането по болест се извършва от представители на Социалното министерство – кой ще освидетелства хората с намалена трудоспособност? Все пак хората от нашите комисии са експерти точно в тази насока. За толкова години на промени и експерименти се пръснаха толкова много пари, а тук нямаме никаква апаратура за прегледи и изследвания. Всичко се прави само въз основа на документи. От там – и възможностите за пропуски и неточности. Не трябва да се забравя, че и ние сме хора и субективният фактор също влияе. В нашия състав не мога да говоря за корупция, както често оплюват гилдията. Наредбата за работата на комисиите излезе през май 2010 година, умуваха я 4 години и какво? Аз моите несъгласия съм ги написала на двама социални министри – Христина Христова и Емилия Масларова, но нямам отговор. А ако някой си мисли, че заплатите ни са високи, нека се знае – 530 лева.”

Средно, в дните за прием на документи, в ТЕЛК-овете минават по 30 души. Лекарите са 3-ма. В останалото време от седмицата правят обиколки в региона за освидетелстване на лежащоболни. От началото на годината в заседанията на комисиите вече не участват представители на НОИ, както е било до края на декември. Заради това вече могат и да се оспорват решения. През 2011 година обжалванията от физически лица и НОИ са били 36. Присъди за състава на първа ТЕЛК няма. Имало е 2 дела на НОИ срещу решения на втора ТЕЛК с началник д-р Еленска, но и двете са били спечелени от медиците-експерти, ни каза д-р Иванова.

В разговор с председателя на Сдружението на лекарите от медицинската експертиза д-р Петко Ников стана ясно, че най-вероятно ще се стигне до закриване на много от експертните комисии заради нежеланието на медиците да работят под натиск.

А чакащите в коридорите недоволстват и от чакането, и от дългите срокове на получаване на решения, и от ощетяващи ги групи инвалидност, и от сегашния страх на лекарите, което изнервя атмосферата. Говорят и за корупция, но най-общо – без имена и факти… чисто по български!

Добрина СЛАВОВА
-gerb

spodelime

1 коментар on “Лекари от ТЕЛК: Стресирани сме!”

  • Болен wrote on 20 февруари, 2012, 20:41

    А пациентите не са ли стресирани? Разигравате ги и ги третирате и унижавате пред кабинетите!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн