Ядем ли яйца от щастливи кокошки?

STZAGORA.NET
“При нас е така – и кокошките са щастливи, и хората – усмихнати”, информира Петър Костадинов, единият от собствениците на птицеферма в село Еленино, Старозагорско. Той, заедно със съпругата си и семейството на брат си, от 4 години отглеждат повече от 5 хиляди кокошки. Дневно, в зависимост от сезона, яйцата са около 4500. Отглеждането е подово, птиците са свободни. “В помещението имаме вентилация, така че сега през зимата е топло. Инспектори ни провериха миналата година, пазим протоколите и нямаме основание да се притесняваме от европейските изисквания. Готовата продукция окачествяваме машинно, с принтер за маркировки. Прави се овоскопиране, което означава, че всяко яйце се осветява по специален начин и се вижда съдържанието му. Тогава се окачествява и маркира”, каза за вестника Костадинов по повод изискванията на Европейския съюз за хуманно отношение към птиците и качеството на яйцата, които трябва да се спазват от началото на годината.

Според тези критерии птиците се разделят на три групи. В първата са тези, които са свободно отглеждани и имат достъп и до открити терени. Вторият вид са носачки, отглеждани подово, а третият – клетъчно, чиято клетка е уголемена. На всяка птица задължително трябва да са осигурени минимум 750 куб. см въздух.

На пазара няма ограничения за продажба на яйца от клетки, освен за тези, чиито ферми не отговарят на изискванията за хуманно отношение. Клетките трябва не само да са по-големи, но и да осигуряват комфорт на пернатите. Вътре трябва да има гнезда за снасяне, кацалки, стелки за прахова баня, чесалки за крака и нокти и др.

Яйцата се маркират с цифрите 1, 2 или 3, уточняват от Асоциацията на земеделските производители в България. Единица се поставя на яйцата на кокошките, отглеждани свободно, в двор. Двойка – на подово, а тройка – на клетъчно отгледаните. И ако за тях липсва пространство и всичко друго, описано по-горе, те не са от групата на “щастливите”. Птицефермите, които не отговорят на нормите, нямат право да продават яйцата си в ЕС, но нямат забрана за трети страни. Фермите, които са спечелили проекти за хуманно отношение, но все още не са изпълнили критериите, няма да могат да пласират яйцата си на пазара, а само за преработка.

Ех, щастлива кокошка да си, може би ще възкликнат мнозина! Но проверките предстоят…

Добрина СЛАВОВА
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн