Недялко Недялков, депутат от ГЕРБ: Навлизаме в ново време и всеки трябва да преосмисли действията си

STZAGORA.NET

Недялко Недялков

- Какво предстои в Комисията по енергетика в Народното събрание след ваканцията, господин Недялков?
- В най-близко време предстои да направим промяна в Закона за възобновяемите енергийни източници, който бе приет през лятото след продължили почти година дебати. Необходими са промени преди всичко за определяне цената на електроенергията, която ще се изкупува – това да става след като се приеме акт 16 на обекта. В закона има пропуск, има възможност да се пускат обектите на няколко етапа и цената се определя на базата на първичния договор, а сега, с промените, ще се формира от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, когато се пусне съответният етап. Тоест ако един обект има три етапа, ще има различни цени на всеки етап.

В момента има реални платени заявки, съгласно договорите, за около 4700 мегавата. Това е сериозна цифра, която преносната мрежа не може да понесе, защото няма такава пропускателна възможност. В момента може да поеме около 2000-2500 мегавата. Цените трябва да се редуцират на базата на стойността и на слънчевите панели. Преди една година цената беше около 750 лева, понеже пуснатите в експлоатация соларни станции бяха малко и нямаха голямо значение. Но при масово пускане до 4000 мегавата ще окаже сериозно влияние на цената за преките потребители и за бизнеса. Затова трябва да променим закона, за да може като се пускат отделните етапи, да се направи точна сметка на самото оборудване. В момента пада цената на слънчевите батерии, а те са внасяни по високи цени и при малко неясни условия как е формирана цената им.
- Темата за цената на тока отново е актуална, говори се, че ако не скочи сега, то в новия регулаторен период от средата на годината ще скочи с 15 на сто. Има ли основания за това?
- Има няколко компонента, които участват във формирането на цената. За различни нужди се ползва газ, а цената му се увеличи. Но не допускам да се увеличи драстично, най-много до 5 на сто. Мисля, че това няма да стане в зимния сезон, а евентуално през пролетта или на два етапа – през април и през юли. Но не допускам, че за потребителя ще е повече от 5 на сто. Имам предвид, че се направи модернизация в държавната ТЕЦ “Марица-изток 2″, която в момента работи с максималния си капацитет. Преди няколко дни беше пусната и сероочистката на последните блокове. Очаквам с това да се компенсират високите цени от договорите, сключени от предишните правителства с “АЕS Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица-изток 3″. Те са фиксирани, но увеличаването на капацитета на държавната централа, като се прибави към микса, ще ги компенсира и няма да се почувства такова голямо увеличение. Затова ние настояваме да се изградят още два енергоблока в ТЕЦ 2.
- Не е ли малко парадоксално – нито цената на въглищата се е покачила, нито централите са вдигнали производствената цена, но цената на тока расте, не са ли малко повече наредените по трасето печеливши електроразпределителни дружества?
- Електроразпределителните дружества, след сериозни разговори и след като видяха ролята на сегашното правителство, започнаха да се реформират. В последните три-четири години те не са правили никакви инвестиции за развитие на мрежата. Първият балон се спука миналата година през лятото, когато възникнаха проблеми по морето и тогава правителството видя, че там има сериозен проблем. Сега те започват да правят необходимите инвестиции, което увеличава и разходите за преносната мрежа и оттам се повишава и цената на електроенергията. В ДКЕВР има сериозни промени, нещата са под контрол и аз мисля, че с всеки изминат ден всички разходи ще трябва да се доказват.
- EVN вече изкупи почти изцяло държавния дял, очаква се това да стане и с другите електроразпределителни дружества. Не се ли оттегли прекалено държавата?
- Мисля, че това е правилно действие. Така е заложено в приватизационния договор, остава една малка част в държавата и тя реално допреди две години не беше получавала никакви дивиденти. Едва след като министър-председателят ги притисна, преведоха една малка сума от 30-40 млн. лева. Държавата няма как да контролира там, защото не е мажоритарен собственик, затова е по-добре да се приберат тези пари и да се оползотворят за друго, а ДКЕВР да упражнява сериозен контрол по отношение на цената.
- От доста време се говори за енергийна борса. Има ли някакво развитие?
- Дружествата могат да бъдат много по-печеливши, ако има такава борса и те излязат директно. Сега минават през много бюрократични трудности – има НЕК, има БЕХ. Това донякъде спъва инициативата и на атомната централа, и на ТЕЦ 2. Законът вече мина на първо четене в комисията, така че по въпроса се работи.
- Да се върнем на идеята за новите мощности в ТЕЦ 2. Докъде стигна тя, очакваше се анализ на Българския енергиен холдинг?
- Според мен има не само идеен проект, а и напреднала фаза на проект за тези два блока и схема за изграждането им. Според мен може да се пуснат акции на блок 5 и 6 и новите блокове 9 и 10 да се отделят в дъщерно дружество на ТЕЦ 2, да се продадат част от акциите на новото дружество и да се акумулират средства за изграждане на тези два блока. Това ще даде тласък на развитието на бизнеса и на развитието на региона. Ще се увеличи добивът на въглища, ще се заздрави финансовото състояние на Мините, които са изостанали значително в инвестиционната си програма. Там трябва да се направят инвестиции още тази година, за да бъдат готови за добив на повече въглища, когато се стигне до изграждането на блоковете. Мисля, че до края на тази година би могло да се направи проектирането, да се получи строителното разрешително и през 2013 година да се започне изграждането. Ще се строи със собствени средства на централата основно. Акциите ще бъдат пуснати на борсата и ще могат да бъдат закупени както от български, така и от чужди фирми.
- Какво да очакваме в “Брикел”?
- Държавата направи много за тях, даде необходимите отсрочи. Трябва да се направят ефективни сероочистващи инсталации и работата да продължи. Никой не е мислил да закрива “Брикел”. Ако беше фалирало това дружество, щеше да си намери купувач. Там има изградени мощности, които трябва да работят. Разбира се, и там трябва да се направят някои инвестиции и преосмисляне на разходите. Проблемът е, че от тази година започва купуването на емисии. Ако не се направят сероочистките, трябва да се купуват и това оскъпява производството.
- Проектът “Белене”?
- “Белене” има бъдеще само ако се намери външен инвеститор. Ние не сме в състояние да направим каквито и да е инвестиции, тъй като основната цел е да се спазва бюджетният дефицит, защото той е изключително важен за бъдещето на държавата. Ако не се придържаме към строга фискална дисциплина, не ни очаква нищо добро. Мисля, че в момента правителството се движи в правилната посока и очаквам през тази и следващите години постепенно да започне да се увеличава брутният вътрешен продукт. Тези дни се върнах от Израел, където има също много големи проблеми, свързани с кризата. Нещата трябва да бъдат премерени във всяко отношение. Доскоро говореха, че светът свършва. Не е вярно. Ние навлизаме в ново време и всеки трябва да преосмисли своите действия. Това трябва да стане както в най-малката клетка – семейството, да си направим сметка за харченето, така да се направи сметка за бюджета и в държавните предприятия.
- Тежка година ли ни чака?
- Мисля, че няма да е по-тежка от миналата. Според мен ще бъде като 2011-та, няма да е някакво светло бъдеще, но няма да е и по-зле.
- Кои ще бъдат приоритетите на Вашата парламентарна група през тази година?
- Преди всичко в областта на икономиката, балансиране на бюджета, освен това развитие на здравеопазването и пенсионната реформа. Тя трябва да бъде ефективна, защото швейцарското правило е вече отживяло.
- Как оценявате работата на старозагорските депутати от ГЕРБ?
- Ние работим в различни комисии и всеки дава принос, стремим се да окажем влияние върху развитието на инфраструктурните проекти в областта. Наша е идеята за тези два нови блока, защото има различни виждания и лобита по отношение на развитието на енергийните дружества, една част натиска за нови мощности в АЕЦ “Козлодуй”. Нашата задача е да се преборим за тези два блока, което ще допринесе много за развитието на региона. Имаме добро влияние, добра комуникация с министрите, особено в икономическото направление, чува ни се думата. Очакваме да се завърши до края на годината участъкът от магистралата до летището, по-добрата комуникация там ще направи града по-привлекателен за инвеститорите.

Въпросите зададе
Таня ИВАНОВА
-vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн