Фирмата на Любо Къдравия ремонтира сградата на Административния съд

STZAGORA.NET

Любомир Илиев

40-годишният бизнесмен Любомир Илиев, по прякор Любо Къдравия, който от няколко дни е в ареста с повдигнато обвинение за три поръчкови убийства в съучастие с Георги Горанов, Васил Горанов и ромския “цар” Кирил Рашков, всъщност е изпълнителният директор на “Алфа тех” АД – фирмата, която спечели търга, обявен от Министерството на правосъдието за ремонт на сградата на Административен съд – Стара Загора.Към любопитната подробност ни насочиха хора, свързани с ремонта на Административен съд – Стара Загора. Те видели кадри с лика на Любомир Илиев по телевизионните канали и го разпознали като шефа на фирмата-изпълнител.

Фирмата на Любо била избрана по време на управлението на Тройната коалиция

Конкурсът за избор на изпълнител за ремонт на петия етаж на бившия Партиен дом в Стара Загора е бил проведен през 2007 г., по време на управлението на тройната коалиция, оглавявана от Сергей Станишев. Тогава се явяват около 7-8 фирми от цялата страна, в това число и старозагорски, но незнайно по какви критерии Министерството на правосъдието класира на първо място “Алфа тех” АД – София, чийто изпълнителен директор е Любомир Илиев. Впоследствие класираната на 5-то място фирма обжалва конкурсната процедура, но безрезултатно. През 2008 г. обаче тогавашният правосъден министър Меглена Тачева отменя процедурата по ЗОП за Стара Загора с мотива, че министерството не разполага с необходимите средства, което пък става повод “Алфа тех” да заведе насрещно дело, което печели.

Така изпълнител на обществената поръчка за ремонт на сградата на Административен съд – Стара Загора, остава фирмата, управлявана от Любомир Илиев (Любо Къдравия).

Реално ремонтът стартира на 28 април 2011 г. Според договора, сключен между “Алфа тех” АД и Министерството на провосъдието, той е трябвало да приключи за 6 месеца. Стойността му е малко над 2,5 млн. лева от бюджета на Правосъдното министерство. Фирмите, извършващи надзора и инвеститорския контрол, също са били избрани от министерството на Тачева.

На прима виста всичките строително-монтажни работи, включващи изграждането на преградни стени, дограмата, ел.инсталацията, ВиК-инсталацията, газификация, климатизация и др., вече са приключили. Чакат се 72-часовите проби на инсталациите, след което ще бъде издаден акт 15. Чака се обаче и изпълнението на допълнителни противопожарни изисквания, които отново са възложени на фирмата на Любомир Илиев. Само че към настоящия момент той е в ареста, а като отговорно лице на въпросната фирма досега не се е появявал никой друг освен Любомир Илиев.

Обвинението за поръчковите убийства

Припомняме, че преди три дни Софийски районен съд определи най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” на тримата подсъдими по обвинението за три предумишлени убийства за Любомир Илиев (Любо Къдравия) Васил и Георги Горанови.

Според съда е налице обосновано предположение за извършване на тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда от една до шест години ефективна присъда.

По думите на съдията, обвиняемите няма опасност да се укрият, но има опасност да извършат ново престъпление, както и да въздействат на свидетели и да унищожат доказателства.

От голяма важност според съдията е и че става въпрос за подготовка за убийство на висш прокурор и други представители на властта.

Илиев и Горанови бяха арестувани на 4 януари т.г. при операция, проведена под ръководството на Върховна касационна прокуратура, с участието на служители от ГД “Криминална полиция” и областните дирекции на МВР – Плевен и София. На следващия ден Прокуратурата повдигна обвинение срещу тримата за съучастие, като съизвършители помежду си и с Кирил Рашков подготвяли убийствата на прокурор Олег Янев от ВКП, на Христо Василев – Ицо Папата, и лидера на партия “Евророма” Цветелин Кънчев.

На Любомир Илиев е повдигнато обвинение и за това, че е подбуждал друго лице – Константин Коприешвили, да убие Ицо Папата. За това трябвало да получи сума в размер на 100 000 евро. По делото има и приложени СРС-та. Направен е и обиск в офиса на Любо Къдравия, където са намерени вещи и 200 000 лева.

Стандарт ала “Кирил Рашков”

Не е изключено въпросните пари, намерени в офиса на Любо Къдравия, да са част от първа вноска на настоящото Министерство на правосъдието на “Алфа тех” за ремонта на Административния съд в Стара Загора. Преводът в размер на 1,5 млн. лева е бил направен през декември м.г. като първа вноска от обществената поръчка. Втората – от 1 млн.лв., по договор е след получаването на Акт 15 за обекта.

От старта на ремонта през април до декември де факто частната фирма е финансирала всички СМР-дейности на Административния съд. Свързани с ремонта старозагорци твърдят, че Любо Къдравия “изкъсо” е наблюдавал как се изпълнява ремонтът и често е пребивавал в Стара Загора. На подчинените им е правило впечатление колите, с които се е движел – скъпи и прескъпи, в това число и БМВ последен модел, с четири седмици в номера. Ромът даже споделил, че миналата година почивал в Бразилия.

А как неговата фирма е спечелила конкурса в Министерството на правосъдието? На този въпрос той също имал отговор – фирмата ремонтирала 3 затвора и затова я харесали(?). И най-вероятно в близките месеци той ще обитава един от ремонтираните от неговата фирма затвори…

Йовка НИКОЛОВА
-nocсподеляне на връзка

Напишете коментар


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн