5 партии обжалват санкциите за непочистени плакати

STZAGORA.NET
Пет политически партии и коалиции, участвали на изборите за местна власт, президент и вицепрезидент в Община Стара Загора, обжалват санкциите си по чл.134, ал.9 от Изборния кодекс за това, че в указания 3-дневен срок след приключването им не са организирали премахването на поставените агитационни материали, съобщи кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Общо 12 са партиите и коалициите, които имаха съставени актове за установяване на административно нарушение. Пет от тях – Коалиция от партии “Съюз Стара Загора”, ПП “Политическо движение социалдемократи”, ПП “Атака”, ПП “Нова сила” и ПП БСП, до момента обжалват издадените наказателни постановления.
Наказателните постановления предвиждат санкция в размер на 1000 лв., което е минималната глоба, предвидена в Административно-наказателните разпоредби на Изборния кодекс. Все още не са връчени всички постановления поради невъзможност да бъдат открити пълномощниците на политическите партии, съобщават от Пресцентъра.

Според Елена Нонева, председател на ПП “Политическо движение социалдемократи”, постановлението е с неточности: “Ние не сме участвали с реклами за избор на кмет, на президент и вицепрезидент. Нашите плакати бяха съвършено малко за общински съветници, които веднага отстранихме.”

Михаил Михайлов, лидер на ПП “Атака”, обясни аргументите за обжалване със Статута на партията, която представлява. Според него всякакви документи подписва единствено Волен Сидеров, т.е. наказателното постановление би следвало да се адресира до централата.

“Ние обжалваме наказателното постановление, защото в определения срок създадохме необходимата организация и почистихме билбордовете, винилите и определените за реклама места”, каза Мария Динева, пълномощник на коалиция от партии “Съюз Стара Загора”.

“Твърдя, че указаните непочистени места с плакати на нашите кандидати са некоректно посочени от проверяващите от общинския екоконтрол – категоричен е общинският председател на БСП Бойчо Биволарски. – Освен това още на 31 октомври разпоредих лично 15 човека да минат през целия град и да извършат почистването. Това извършиха нашите хора и във всички села… Един от екоконтрольорите ми обясни, че на стената на “Билла” имало мой плакат. Лично проверих и се оказа, че няма такова нещо… Това са някакви политически игрички.”

Въпреки тези и други изявления, и до ден-днешен на различни места в центъра на града все още ни се усмихват, къде славно, къде безславно, участници в отминалата предизборна надпревара.

Росица АЛЕКСАНДРОВА
-

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн