Кметът Живко Тодоров ще поздрави столетника Мокин Манукян

STZAGORA.NET

Живко Тодоров

На 7 януари кметът на Стара Загора Живко Тодоров ще поздрави Мокин Манукян, който в този ден навършва 100 години. Столетникът е роден през 1912 г. в гр. Чорлу, Турция.

Градоначалникът ще присъства на специалния празник, подготвен от арменската общност, на 07.01.2012 г. от 11.00 ч. в Арменския молитвен дом на ул. „Сава Силов” 29.

На 6 и 7 януари е арменската Коледа – 12 дни след повечето християнски народи. Първото разминаване идва от замяната на Юлианския с Грегорианския календар. Второто се корени в историята – Арменската апостолическа църква участвала само в първите три вселенски събора, но заради войната с Персия нямала свои представители на четвъртия – Алгедонския събор, поради което съблюдава само принципите и решенията от първите три събора, според които Рождество се чества заедно с кръщението.

А според арменските разбирания празнуването започва ден по-рано, за да могат всички арменци, пръснати по света, да празнуват в един ден.

У нас най-голяма е общността на арменците в Пловдив – около 6000 души, в София са към 3500.

Истинското име на прочутото ашуре е ануш абур и в превод значи сладка супа. Приготвя се само между Нова година и Коледа. Пшеницата се вари на слаб огън, после се слагат захарта и подправките – канела, бадеми, тъмни и светли стафиди, орехи. Разлива се в купички и се сервира охладено.

На Коледа се прави и мантъ – тестени фигури, пълнени с ориз и пилешко месо и полети с бульон.

Арменците посрещат Нова година на пости

Те започват на 29 декември и завършват веднага след литургията на Бъдни вечер – 5 януари. После у дома слагат празничната трапеза с нечетен брой ястия, но за разлика от българската, там може да има и месо. Яде се и леща, защото зрънцата приличат на парички и в къщата ще има берекет.

История

Армения е първата страна, която приема християнството за официална държавна религия през 301 година сл. Хр. Арменската църква е апостолическа, тъй като Христовите ученици – апостолите св. Тадей и св. Вартоломей, още през I век разпространяват християнството по арменските земи. В България днес има 10 арменски църковни общности. Най-старата е русенската. В Силистра е смятаният за най-стар арменски храм у нас – “Света Богородица”.

*  *  *

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров ще посети Националния институт за образование – Оряховица по покана на създателя му проф. Минко Балкански на 6 януари 2012 г. Домакинът ще запознае госта с дейността на института и Фондация Миню Балкански. Те ще посетят и къщата музей на семейство Балкански.

В 18.00 ч. ще започне традиционна за селото Бъдни вечер, която ще събере роднини и приятели от Оряховица, както и гости от страната и чужбина.

На 7 януари от 19.00 ч. кметът е поканен на Коледния концерт в Културния център, Нова Загора, в който ще вземат участие Хор Балкански, под ръководството на Младен Станев, диригент на хора на старозагорската опера и Стефан Чапликов, пианист от Националната консерватория на Париж.
-vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн