Стара Загора се отърва от 75 тона отрова

STZAGORA.NET

Областна администрация – Стара Загора, приключи проекта по отстраняване на 75 тона пестициди с изтекъл срок на годност, на територията на фирма “Агрохим спектър” ООД, които години тровиха земята и хората от кв. “Кольо Ганчев”. Изпълнението на дейностите по договора е приключило на 20 декември т.г. със съвместна приемателна комисия от представители на Областна администрация, Регионална инспекция по околната среда и водите и Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението”, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Стара Загора.

Припомняме, че тоновете пестицици “отлежаваха” на площадката в “Агрохим спектър” повече от 18 години, а в района се разнасяше неописуема смрад. Въпреки многобройните жалби на хората от кв.”Кольо Ганчев” и некролозите на скоропостижно починалите пазачи на “Агрохим спектър”, отговорните институции години наред са отлагали решаването на проблема с мотива, че няма пари. Благодарение на застъпничеството на директора на Областна дирекция по безопасност на храните в Стара Загора д-р Генади Ганчев и доскорошния областен управител и настоящ зам.-кмет Йордан Николов, бяха осигурени необходимите средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет, за финансирането на процедура по отстраняването на опасните вещества.

Общата стойност на проекта е 138 хил.лeва. Средствата бяха отпуснати с Решение на Междуведомствената комисия No 4/21.09.2011 г., а процедурата бе открита по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки.

На 7 ноември 2011 г. комисия от представители на Областна администрация разгледа, оцени и класира двете постъпили оферти за участие и определи фирма “БалБок инженеринг” АД, София, за изпълнител на обществената поръчка. От 20 декември т.г. пестицидите вече са отстранени, а площадката е почистена и обезопасена.

Б.Р. Подробности по темата очаквайте в броевете ни след Нова година.

(СН)
-

spodelime.com

1 коментар on “Стара Загора се отърва от 75 тона отрова”

  • Джо wrote on 2 януари, 2012, 11:27

    18 години са стоели тези отрови в града ?? Ужас, колко безотговорни неща стават, но браво на общината, че се е справила.

    Знам, че ще е трудно, но тези 138 хил. лeва. + глоба трябва да се потърсят от отговорника, примерно тази фирма „Агрохим спектър“ ООД.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн