Илиана Иванова: Отварянето на италианския трудов пазар за българи е истинска европейска интеграция

STZAGORA.NET/Агенция КРОСС

Илиана Иванова

“Приветствам решението на италианското правителство и се надявам неговият пример да бъде последван и от другите страни, които все още ограничават достъпа на български граждани до техните трудови пазари. Отпадането на ограниченията от края на тази година е стъпка, която следва пазарната логика, но също така е ясна заявка за повече Европа и истинска европейска интеграция.”

С тези думи евродепутат от групата на ГЕРБ/ЕНП Илиана Иванова коментира решението на Италия да отвори трудовия си пазар за българи и румънци от началото на 2012 година. Щастлива съм, че въпреки трудната икономическа и политическа ситуация в Европа, икономическата логика надделява над популистките мерки. Поздравявам г-н Марио Монти и неговите колеги от правителството на Италия, които не се поддадоха на този натиск и дадоха ясен сигнал за желанието на Италия за повече Европа. Призовавам и другите европейски страни, които все още не са отворили трудовите си пазари да направят тази важна стъпка, която ще има положителен ефект за всички европейски граждани и ще допринесе за по-висок растеж за техните национални икономики, заключи българският евродепутат.

Още през 2009 г. Илиана Иванова започна кампания за премахване на ограниченията за работа спрямо българи в други държави от ЕС. Част от инициативите включваха публично изслушване по темата в ЕП, писмени въпроси до Комисията, включване на специални текстове в няколко документа на Европейския парламент, които призовават за бързото премахване на ограниченията, консултации с посланици на държави, налагащи рестриктивни мерки, публикуване на статии в реномирани европейски издания, нарочни писма заедно с председателя на парламента Цецка Цачева до парламентите на десетте държави с ограничения, специален дебат в пленарна зала на ЕП, изслушвания с участието на българския министър на труда и социалната политика Тотю Младенов и футболната легенда Христо Стоичков, срещи за подкрепа с други евродепутати и др.

Точно преди две години, през декември 2009, в рамките на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕП бе организирана дискусия с участието на проф. Марио Монти относно проблемите на единния пазар. По време на дебата Илиана Иванова постави въпроса за ограниченията за български работници. Още тогава, г-н Монти коментира, че преградите пред свободното движение са в разрез с основни свободи, на които се крепи европейската интеграция, каквото е свободното движение на хора и трябва да бъдат премахнати.
-

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн