Бившият шеф на Cледствения арест пак остана в ареста

STZAGORA.NET

Зравословни проблеми мъчели Илчо Илев, но Апелативният съд в Пловдив реши, че те не са доминиращи

За втори пореден път – на 27 декември т.г., Апелативният съд в Пловдив потвърди решението на Окръжен съд – Стара Загора, арестуваните при акция “Лихварите” – бившият шеф на Следствения арест и настоящ адвокат Илчо Илев, брат му Евгений Илев и ортакът им Станко Желязков да останат зад решетките.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, ако във времето не настъпят нови обстоятелства. Припомняме, че групата лихвари, ръководена от Илчо Илев, беше задържана на 25 октомври т.г. Според старозагорския прокурор, наблюдаващ делото, чрез две създадени дружества – “Сити груп 1″ и “Сити груп 2″, разполагащи с множество пълномощници, са отпускани парични заеми на лица срещу високи лихви, които били обезпечени по няколко начина – чрез запис на заповед, договор за заем, сключване на договорна ипотека и изготвяне на договор за покупко-продажба на имот, като веднага след него е бил сключван предварителен договор за покупко-продажба на същия имот. Установени са над 400 клиенти на задържаните, над 200 вписани ипотеки над имоти, собственост на задължените лица по договори за заем, записи на заповеди и договорни ипотеки. С натрупаното имущество от извършваната престъпна дейност групата е учредила ново дружество, което през м.октомври 2009 г. е получило лиценз от БНБ. По първоначални данни реализираната печалба е за над 3 млн.лв.

На 27 декември т.г. по време на съдебното заседание в Апелативен съд – Пловдив, адвокатите на обвиняемите са пледирали за промяна на мярката за неотклонение “задържане под стража” в “домашен арест” с мотива, че няма опасност клиентите им да се укрият и да извършат ново престъпление. Илчо Илев е поискал от съда да бъде освободен заради поставената му диагноза “бъбречна недостатъчност”, тъй като в ареста не можел да пази нито диета, нито някаква хигиена.

За брат му Евгений Илев са били изтъкнати доводи, че той е нямал желание и финансовият ресурс да извърши престъпление, а просто е слушал батко си. Освен това имал семейство и двегодишно дете. Съдът обаче е счел, че при прилагането на мерките за процесуална принуда приоритет е гарантирането на обществения интерес, а не този на обвиняемите, поради което възражения за здравословно и семейно състояние не са доминиращи. Тоест братята Илеви и ортакът им Станко Желязков остават зад решетките, докато адвокатите им не измислят друга причина за промяна на мярката им за неотклонение. Този факт със сигурност устройва всички онези хора, които по принуда са се простили с имотите си, някои от които и до ден-днешен нямат покрив над главата си. Но за сметка на това търсят възмездие за сторената им измама.

Йовка НИКОЛОВА
-

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн