2000 папагала задържаха на ГКПП Капитан Андреево

Част от задържаните папагали. Снимка "Зелени Балкани"

STZAGORA.NET

Само 6 дни, след като при проверка на преминаващ през страната микробус със словашка регистрация митничарите на Граничния контролно-пропускателен пункт Капитан Андреево откриха 12 екзотични тукана, те се натъкнаха на нова пратка, този път от различни видове папагали.

Чрез некоректно попълнени документи нарушителите се опитвали да изнесат за съседна Турция хиляди вълнисти папагали, „корели”, „неразделки” и 55 бр. от рода Розела (Platycercus). Последните птици попадат в приложение II на международната конвенция CITES, регламентираща търговията със защитени видове.

След получения сигнал, по разпореждане на Министерството на околната среда и водите, екип на Спасителния CITES център на Зелени Балкани отново съдейства на митническите служители на граничния пункт. След цялостната координация с МОСВ и Агенция Митници 55те броя розели бяха транспортирани по спешност до Зоологическата градина в София, където бяха настанени в специализирано карантинно.

Екзотичните животни попадат в категорията опасни преносители на екзотични зарази и поради тази причина бе нужно задължително карантиниране. Освен това, колегите от зоопарка са по-специализирани към отглеждане на различни групи екзотични видове, поради което повечето случаи с такива видове се пренасочват към този Спасителен CITES център.

Търговията със защитени видове е доходоносен бизнес, водещ до изчезване на видове от дивата природа. Този вид търговия се нарежда на трето място след търговията с оръжия и наркотици в световен мащаб. Търговията с диви животни и растения е един от факторите, които застрашават тяхното оцеляването в естествената им среда. Всяка година милиони растения и животни са отнемат от дивата природа за да се задоволи любителското търсене. Годишно в света обект на незаконна търговия са около 30 хил. маймуни, 2 млн. орхидеи, 2-5 млн. птици, 10 млн. кожи на влечуги и т.н. Много видове са изчезнали или са пред прага на изчезването в резултат на незаконната търговия.

Какво е СITES?

CITES (Конвенция по международната търговия със застрашени видове) представлява международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях. Пълното име на конвенцията е Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, но е по-известна като CITES (или още като Вашингтонска конвенция). Конвенцията е подписана през 1973 г. и влиза в сила на 01.07.1975 г. Понастоящем 173 страни са се присъединили към нея. Една от тях е България, за която конвенцията влиза в сила през 1991 г.

От старозагорския Спасителен център благодарят на Агенция Митници и МОСВ за добре свършената и координирана работа, както и на колегите си от софийската Зоологическа градина за поредната адекватна реакция и съдействие по този случай.

Природозащитниците отбелязват факта, че граничният контрол по най-голямата сухопътна граница на ЕС със съседна Турция и на практика с голяма част от Азия и Близкия изток е доста завишен, което означава, че все по-малко пратки с екзотични животни ще пресичат нашата страна с крайна спирка Западна Европа.
-vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн