Прокуратурата проверява фондация “Лозенец – Стара Загора”

STZAGORA.NET

Александър Крачолов

“От няколко месеца Окръжна прокуратура – Стара Загора, извършва проверка на фондация “Лозенец – Стара Загора” по чл. 212 от Наказателния кодекс за документна измама. От началото на ноември т.г. делото е върнато за събиране на нови факти и данни”, каза за медията ни говорителят на Прокуратурата Нейка Тенева.

Факта за продължаващата проверка на ромската фондация “Лозенец”, за която има сигнали за източване на средства от унгарската фондация “Ромски образователен фонд Будапеща”, огласи днес на заседанието на Общинския съвет старейшината от ПП “Атака” Георги Георгиев. Той спомена, че става дума за злоупотреба на няколко ромски фондации в България, в т.ч. и старозагорската “Лозенец” с председател Александър Крачолов, за около 5 милиона лева. Поради тази причина той и още трима общински съветници гласуваха против, а двама се въздържаха при приемане на Общинската програма за образователна интеграция на децата и учениците от ромски произход за учебната 2011/2012 г. в изпълнение на Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Казусът възбуди духовете на старейшините и чак прехвръкнаха искри относно коректността на неправителствени организации, които търсят партньорството на Общината и финансови общински ангажименти по изпълнение на проектите, ефективността от подкрепяне на подобни програми и пр.

Топката успокои” зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова, която съобщи, че Общината е задължена от Европейския съюз по принцип да подпомага неправителствени организации. В този смисъл Програмата следва да се приеме без никакви финансови отговорности.

Председател на УС на основаната през 1995 година фондация “Лозенец – Стара Загора” е бившият общински служител по етническите въпроси и за кратко общински съветник Александър Крачолов. На последните местни избори той се кандидатира като независим, но не успя да събере необходимия вот.

Според сайта на организацията тя активно работи по реализацията на различни проекти за интегриране на ромските деца в обществото.

Преди няколко заседания на Общинския съвет беше внесено предложението на г-н Крачолов Общината да закупи имота му – огромна сграда, построена преди няколко години източно от СОУ “Христо Смирненски”, за скромната сума от 650 000 евро. Офертата не беше уважена.

Александър Крачолов не бе открит за коментар.

Алекс БОЕВА
-

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн