Нона Караджова: Стара Загора вече е чист град. А завод “Габровница” ще го затворим, ако продължи да обгазява Розовата долина

STZAGORA.NET

Министър Нона Караджова и врид областният управител Димитър Драчев.

От град с букет от обгазявания преди 20 години, в момента Стара Загора се превръща в едно от най-чистите населени места в България, съобщи днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова. През отиващата си 2011 г. градът не е обгазяван със серни или азотни оксиди. Дори дните с превишение на фините прахови частици досега са 27, при допустими 35 според европейските норми за чистота на въздуха. Резултатът ще бъде затвърден с очакваното догодина пускане на последните две сероочистки – на блокове 5 и 6 в ТЕЦ “Марица-изток 2″. Изнесени са и 75-те тона пестициди, които бяха изоставени от години на между кварталите “АПК” и “Кольо Ганчев”. Засега, здраво опаковани, те са депонирани на площадката на “Балбок” в бившия Химкомбинат. “Вече няма опасност да тровят въздуха”, категоричен бе врид областният управител Димитър Драчев.

Екоминистърката отправи последно предупреждение за затваряне към завода за плоскости от дървесни частици “Габровница” край Павел баня, който от години замърсява Розовата долина. Там са нужни не палиативни мерки, а прилагането на изцяло нови чисти технологии, препоръча тя на турските собственици на завода, произвеждащ с българска дървесина ламинирани плоскости за европейските мебелни заводи.

Завод "Габровница", с.Горно Сахране, община Павел баня, и неговите пушеци над Розовата долина.

На срещата с Нона Караджова днес в Областната управа дойде екологът на “Габровница”  Жеко Едрев. “Имаме програма за по-чисто производство”, каза той и дори показа документ със сметки, според които “Габровница” отделя 3 млн. лв. за целта. Категорично против дървообработващия завод обаче бяха настроени също участвалите в срещата екоактивисти от Казанлък, Павел баня и Шипка. “Всеки ден виждаме как Розовата долина остава под пелена от дима на “Габровница”, казаха те.

Според приетите вчера на първо четене в парламента изменения и допълнения на Закона за опазване на околната среда под строгия контрол на екоминистерството ще попаднат нови 25 вида производствени дейности, с което общият им брой става 66, предупреди Нона Караджова. За тях ще е необходимо издаването на комплексно разрешително. Това са дейности по управление на отпадъците, производство на химични вещества чрез биологична обработка, междинни фармацевтични продукти, експлозиви, суровини за производство на хранителни продукти за консумация от хора и животни, както и производството на плоскости от дървесни частици и влакна.

Екоминистерството разработва и пилотна схема за замяна на отоплението с мазут и въглища в училищата и детските градини с котли, работещи с екологично чистите дървени пелети. Приложението й се очаква да започне през 2014 г.
-

споделяне във facebook

1 коментар on “Нона Караджова: Стара Загора вече е чист град. А завод “Габровница” ще го затворим, ако продължи да обгазява Розовата долина”

  • Дес wrote on 23 декември, 2011, 10:16

    не са „депонирани“, ами „депозирани“…. пък още по-добре звучи „положени“, примерно само.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн